Pluimveeweb: Sojaprijs daalt, onzekerheid blijft

16-12-2020
Na een stevige stijging, is de prijs van sojaschroot afgelopen week weer wat gedaald.

De notering van soja steeg vanaf de zomer met meer dan 25 procent. Eind juli lag de prijs voor de melkveehouder voor losgestorte sojaschroot nog rond de 30 euro per 100 kilo (Farmers4all). In enkele maanden tijd steeg de prijs tot boven de 40 euro, met een piek half november van 42 euro. Afgelopen week daalde de prijs terug naar 40 euro.

Oorzaak van de flink gestegen sojaprijzen is de toenemende vraag uit China, waar de veestapel blijft groeien. Tegelijkertijd werden de oogstverwachtingen van vooral Braziliaanse soja alleen maar naar beneden bijgesteld door de droogte. Inmiddels is er in Brazilië behoorlijk regen gevallen, meer dan werd verwacht.

Vooruitzichten

In Argentinië wordt de soja iets later ingezaaid. Voor de Argentijnse soja zijn de maanden januari en februari cruciaal. In het land is het nu al droog. De vooruitzichten zijn dat het droog blijft. Dit heeft te maken met het weerfenomeen La Niña. Daarom is de verwachting dat de sojaprijs direct niet terug op het niveau van afgelopen zomer komt. Op langere termijn zou er wat lucht kunnen ontstaan omdat boeren in de Verenigde Staten worden aangemoedigd om sojabonen te zaaien.

 
 

Inloggen op de ledenportal