Pluimveeweb: 2020: Frisia sluit deuren, Spaanse ei in Albert Heijn, Ware prijs van voedsel

03-01-2021
In het begin van het nieuwe jaar is het tijd om terug te kijken. Wat heeft er het afgelopen jaar gespeeld, waar waren we druk mee, of geïnteresseerd in. Op Pluimveeweb.nl blikken we terug door de tien meest gelezen items van 2020 op een rij te zetten.

1. Slachterij Frisia sluit 1 oktober haar deuren als gevolg van coronacrisis

De directie van CFG Frisia (Frisia) heeft vandaag het personeel in Haulerwijk (FR) geïnformeerd over het voornemen om slachterij Frisia in Haulerwijk per 1 oktober 2020 te sluiten.

2. Albert Heijn: 'Geen idee hoe Spaanse ei bij ons in schappen belandde'

„We hebben geen idee hoe het Spaanse ei in onze schappen in onze supermarkt in Uden belandde. Het ei-nummer dat is gevonden in onze Albert Heijn supermarkt in Uden is voor het laatst op 10 april gesorteerd voor Jumbo Dat heeft de leverancier gecheckt.” Dat zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn.

3. Geval van Egg Drop Syndrome vastgesteld in Zuid-Nederland

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft het virus Egg Drop Syndrome (EDS) vastgesteld bij een koppel pluimvee in Zuid-Nederland. Ook bij andere koppels, voornamelijk in de driehoek Venray-Veghel-Weert, worden dezelfde ziekteverschijnselen geconstateerd. Onderzoek moet uitwijzen of er ook op die bedrijven sprake is van het Egg Drop Syndrome.

4. Duitse supermarkt toont ware prijs van voedsel, naast verkoopprijs

De Duitse supermarkt Penny laat sinds deze maand op schapkaartjes de werkelijke prijs van voedsel zien, als de milieu- en klimaatkosten zijn meegerekend. Vlees zou zo bijvoorbeeld 188 procent duurder zijn, sla en aardappels 20 tot 30 procent en kaas 88 procent.

5. GPS Nunspeet failliet nadat overnamekandidaten afzien van doorstart

Vleeskuikenslachterij GPS Nunspeet is failliet nadat overnamekandidaten afzien van een doorstart vanuit surseance van betaling. De bewindvoerder is nog met meerdere overnamekandidaten in gesprek en hoopt nog op een doorstart vanuit faillissement.

6. Reguliere kip in schappen Albert Heijn vanwege conceptkiptekort door coronacrisis

Albert Heijn verkoopt momenteel reguliere kip, gehouden in een stalomgeving met verrijkte dierenwelzijnsaspecten. Dit vanwege een tekort aan Goed Nest Kip (GNK) en andere conceptkip als gevolg van de coronacrisis.

7. Pluimveehouders boos over Spaanse eieren in supermarktschappen Jumbo

Pluimveehouders zijn boos dat er momenteel Spaanse eieren in de supermarktschappen van Jumbo liggen die afkomstig zijn van bedrijven die geen IKB deelnemer zijn.

8. Bewindvoerder GPS Nunspeet spreekt met meerdere partijen over overname

Bewindvoerder Frans van Oss van vleeskuikenslachterij GPS Nunspeet spreekt momenteel met meerdere partijen waaronder één buitenlandse over een overname van de vleeskuikenslachterij. „Ik hoop dat we eruit komen en de slachterij wordt overgenomen”, zegt Van Oss. Hij wil niet zeggen om welke partijen het gaat omdat dit volgens hem de onderhandelingen kan schaden.

9. Scharreleieren in schappen Albert Heijn en Jumbo vanwege eiertekort

De vraag naar eieren in supermarkten is op dit moment zo groot dat de eierschappen van Albert Heijn en Jumbo regelmatig lege plekken vertonen. Om aan deze extreem grote vraag te voldoen, verkopen beide supermarkten sinds begin deze week ook scharreleieren zonder het één ster Beter Leven keurmerk.

10. Vogelgriep buurman kost vleeskuikenhouder tonnen door onverkoopbaar vlees

De vleeskuikens van familie Kluin uit Terwolde (GD), de buurman van het door vogelgriep getroffen eendenbedrijf, mochten afgelopen week niet naar de slachterij. „Het vlees krijgt een stempel en is onverkoopbaar. NVWA werkt niet mee aan afzetmogelijkheden."

 
 

Inloggen op de ledenportal