Pluimveeweb: 12 miljoen schadevergoeding vanwege fipronil vrijwel volledig uitbetaald in Belgiƫ

03-01-2021
Vrijwel alle pluimvee- en andere ondernemingen die in België in 2017 getroffen werden door het illegale gebruik van fipronil hebben hun schadevergoeding ontvangen. Dat maakte de Belgische minister van Landbouw, Clarinval, onlangs bekend. Er is een bedrag van 12 miljoen euro mee gemoeid. „Dit betekent dat we de bladzijde van de crisis uit 2017 definitief kunnen omslaan", zei Clarinval onlangs tegen het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Fipronil werd door het Nederlandse bedrijf Chickfriend illegaal toegevoegd aan een natuurlijk product om vogelmijten bij kippen te bestrijden. De Belgische pluimveehouders die dat middel gebruikten in hun stallen, werden daardoor geconfronteerd met de schade.

Een grote hoeveelheid eieren raakte besmet en moest vernietigd worden. Bovendien moesten de stallen ook grondig gereinigd worden, wat met hoge kosten gepaard ging. Ook bedrijven uit de verwerkende industrie en de distributie werden geconfronteerd met besmette eieren en leden schade.

In 2018 ontvingen al 76 Belgische legpluimveebedrijven een schadevergoeding voor een totaalbedrag van 11 miljoen euro. Voor de verwerkings- en distributiesector zullen 31 bedrijven een totaalbedrag van 916.000 euro ontvangen. Twee dossiers zijn nog niet helemaal afgerond.

Minister Clarinval is tevreden dat hij dit proces kan afronden. Hij zegt dat het aan justitie is „om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor een grootschalige fraude die de hele sector van gevogelte en verwerkte eierproducten heeft bestraft."

 
 

Inloggen op de ledenportal