Boerderij: Meerdere BT-gebieden vogelgriep ingetrokken

29-12-2020
In de afgelopen dagen zijn drie beschermings- en toezichtsgebieden (BT)-gebieden ingetrokken die waren ingesteld vanwege vogelgriepuitbraken.

Het gaat om de BT-gebieden Witmarsum (ingetrokken op 23 december), Hekendorp (25 december) en Mijdrecht (29 december). Dat meldt Avined, de koepelorganisatie voor de pluimveehouderij. De komende dagen worden ook enkele andere gebieden ingetrokken. Die data staan op de website van Avined vermeld. Het gaat onder meer om de BT-gebieden Maasland, met 5 januari 2021 als intrekkingsdatum en Sint Annaparochie op 8 januari 2021.

Intrekking volgens schema

In principe wordt een BT-gebied (10 kilometer) weer vrijgegeven na dertig dagen vanaf de dag dat de eerste R&O heeft plaatsgevonden om 00:00 uur. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Een B-gebied (3 kilometer) wordt in principe na 21 dagen weer ingetrokken. Hierdoor blijft er alleen een T-gebied (10 kilometer) over. Het enige verschil is dat in een B-gebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een T-gebied wel.

Alert blijven

Avined waarschuwt pluimveehouders om alert te blijven op de bioveiligheid, ook al zijn er in de afgelopen weken geen uitbraken geweest op pluimveebedrijven. ‘Wees alert op klinische verschijnselen van AI, zodat een besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Meldt een verdenking van vogelgriep tijdig bij de NVWA’, aldus Avined in de update vogelgriep.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal