Pluimveeweb: Vogelgriep nu ook in Ierland: tweede R&O verplicht

04-01-2021
Vanwege de uitbraak van hoog pathogene vogelgriep in Ierland moeten vervoermiddelen voor gevogelte zoals pluimvee of broedeieren, die leeg terugkeren of komen uit Ierland, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan.

Deze tweede R&O moet plaatsvinden op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen of geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen. Dat stelt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag 4 januari verplicht. Deze verplichting geldt al voor de EU-lidstaten Duitsland, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Kroatië en Polen, België en voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (VK).

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of geregistreerde R&O-plaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

 
 

Inloggen op de ledenportal