Pluimveeweb: Geen vogelgriep op bedrijven 3 kilometergebied Moergestel: NVWA wijst slachterij en pakstations aan

08-01-2021
Er is geen vogelgriep vastgesteld op de zes pluimveebedrijven in het 3 kilometergebied rondom het besmette kalkoenbedrijf in Moergestel (NB). Op het kalkoenbedrijf werd afgelopen dinsdag 5 januari hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. De NVWA heeft inmiddels een slachterij aangewezen voor het beschermings- en toezichtsgebied (BT-gebied) rondom het besmette bedrijf in Moergestel. Dit geldt ook voor een aantal pakstations, een tussenstation en ei- en verwerkingsbedrijven. Dit betekent dat de vleeskuikens en consumptie-eieren afgevoerd kunnen worden onder voorwaarden. Dat maakt Avined vrijdagmorgen 8 januari bekend.

„Neem hiervoor contact op met uw slachterij, pakstation of handelaar om de mogelijkheden te bespreken", adviseert Avined pluimveehouders. Klik hier voor de aangewezen locaties voor de afvoer van consumptie-eieren.

Afvoer broedeieren en verplaatsingen opfokdieren

Ook vermeerderingsbedrijven in het BT-gebied kunnen eieren afvoeren naar de industrie via één van de aangewezen ei- en verwerkingsbedrijven. Het vervoer van broedeieren naar de broederij is onder voorwaarden mogelijk twee weken na de uitbraak in het gebied. Dit geldt ook voor de verplaatsing van opfokdieren. Bekijk hiervoor de voorwaarden en procedures goed. Bekijk hier de veel gestelde vragen en antwoorden over vogelgriep.

Vogelgriepuitbraken Europa

Het vogelgriepvirus blijft ook in andere Europese landen opduiken. Zo meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) de afgelopen dagen nieuwe besmettingen in België, Frankrijk en Polen. Het virus wordt zowel op commerciële bedrijven als in besmette wilde vogels vastgesteld. In Duitsland is het virus afgelopen woensdag 6 januari vastgesteld op twee kalkoenbedrijven in de Landkreis Cloppenburg. Avined blijft daarom de dringende boodschap herhalen: blijf alert op de bioveiligheidsstatus van uw bedrijf.

Data intrekking BT-gebieden

Inmiddels zijn er verschillende beschermings- en toezichtsgebieden (BT-gebied) ingetrokken. Er zijn nog drie BT-gebieden actief:

  • Sint Annaparochie (intrekking volledige gebied: 8 januari)
  • Buitenpost (intrekking volledige gebied: 15 januari)
  • Moergestel (datum intrekking gebied nog onbekend)

In principe wordt een BT-gebied (10 km) weer vrijgegeven na 30 dagen vanaf de dag dat de eerste R&O heeft plaatsgevonden om 00:00 uur. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Een B-gebied (3 km) wordt in principe na 21 dagen weer ingetrokken. Hierdoor blijft er alleen een T-gebied (10 km) over. Bekijk via deze link de huidige BT-gebieden in Nederland.

 
 

Inloggen op de ledenportal