Boerderij: Verkeerde schapkaartjes bij eieren bij AH en Jumbo

22-01-2021
Verwarring over ‘gewone’ scharreleieren in doosjes van 1 ster Beter Leven-keurmerk (BLk).

In zeker drie supermarkten hingen deze week schapkaartjes in het eierschap dat doosjes met scharreleieren Beter Leven-keurmerk 1 ster ook niet-BLk-scharreleieren zouden kunnen bevatten. Wegens de grote vraag naar eieren. De supermarkten Albert Heijn en Jumbo reageren verbaasd en zeggen dat er sprake is van misverstand en dat het gaat om oude schapkaartjes. Foto’s van de schapkaartjes werden deze week gedeeld via Twitter.

Jumbo: ‘Verouderde informatie’

De schapkaartjes zijn gezien in twee Albert Heijn-supermarkten (in Noord-Brabant en Zeeland) en bij een Jumbo-supermarkt in Limburg. Een woordvoerster van Albert Heijn reageert: “Wij zijn zeer verbaasd over het briefje bij het schap. Wij zullen de winkel hierover bellen. Dit is momenteel helemaal niet aan de orde. Wij hebben de vraag op orde, hebben al onze eigen merk-eieren onder 1 ster Beter Leven-keurmerk in het schap liggen, zoals gewoonlijk, en kunnen de aanhoudend verhoogde vraag aan met de eieren die we nu op het schap hebben staan.”

Bij Jumbo een vergelijkbare reactie: “Het gaat hier om verouderde informatie op het schap. Dit was namelijk de situatie van maart vorig jaar en is niet meer actueel. Er zijn inmiddels voldoende Beter Leven 1 ster-eieren beschikbaar in de juiste verpakking. We vermoeden dat het bij deze foto om een uitzondering gaat, maar we hebben voor de zekerheid alle winkels een bericht gestuurd om deze verouderde schapcommunicatie per direct te verwijderen.”

Dierenbescherming onderzoekt de kwestie

Volgens meerdere eierhandelaren is de vraag naar eieren goed en stijgend, maar is het aanbod van BLk-eieren voldoende om aan de vraag te voldoen.

De kwestie is bekend bij Dierenbescherming, eigenaar van het keurmerk. “We hebben de kwestie in onderzoek. We hebben uiteraard geen toestemming verleend.”

Vorig jaar maart, aan het begin van de coronacrisis werden onder meer eieren gehamsterd, waardoor er in supermarkten tekort aan eieren ontstond. En ook niet-BLk-scharreleieren gingen verkopen. Maar omdat beide supermarkten geen eigen merkdoosjes hadden voor ‘gewone’, niet-BLk-scharreleieren, kwamen niet-BLk-eieren in BLk-eierdoosjes terecht. Door middel van kaartjes bij het eierschap werd dit met de klanten gecommuniceerd. De Dierenbescherming had met deze werkwijze ingestemd. Tot uiterlijk 1 juni. Reden was om de voedselvoorziening niet in gevaar te brengen. Deze werkwijze leidde tot veel ophef onder pluimveehouders.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal