Pluimveeweb: Fotoserie: 'Het Nederlands ei is een rijk product met toekomst'

29-01-2021
Het bericht van samenwerking tussen een Limburgse eierverwerker en een Oekraïense concurrent leverde kritische reacties op. Nederland zou die concurrentiestrijd niet aankunnen. Het tegendeel is waar zegt Math Lemmers. „Nederlandse pluimveehouders hoeven zich geen zorgen te maken. Het industrie ei wordt steeds belangrijker.”

Math (links) en Joep Lemmers zijn directielid en mede-eigenaar van Remedium Foods. De in oktober 2020 opgezette joint venture Remedium Foods is een samenwerking tussen Global Food Group en het Oekraïnse Ovostar. De joint venture is opgezet om eieren breder vermarkten en af te zetten op de wereldmarkt. Math Lemmers is algemeen directeur Global Food Group en zoon Joep is project manager & sales bij Global Food Group.

„Wereldwijd is de behoefte naar goed eiwit en eigeel groot. En wij als Nederlandse toppluimveesector zijn heel goed in het scheiden van eiwit en eigeel en klantspecifieke producten zoals de kleur van eigeel. Er is een goede toekomst voor het industrie ei”, verzekert Math Lemmers, eigenaar en directeur Global Foods en Remedium Foods.

Het overleg met Remedium Food gebeurt grotendeels online en via telefoon. De Lemmers kennen Ovostar al een aantal jaren en vinden het een betrouwbare partner met hoog kennisniveau. Math focust zich op inkoop en algemene zaken, Joep op verkoop en marktontwikkeling. Het verkoopteam van Global Food Group verkoopt in Europa en buiten Europa het Ovostar verkoopteam.

Het is onvoorstelbaar in hoeveel producten eieren verwerkt zijn. „Gemaksvoeding en de vraag naar clean label producten, dus zonder E nummers, is een kans voor eiproducten. Daar zijn wij goed in. Onze markt is van oudsher Europa. Daar steeg de vraag naar speciale producten”, legt Joep Lemmers (24) uit.

In vleesvervangers worden veel eiproducten gebruikt. „Als bindmiddel in vleesvervangers wordt eiwit gebruikt. Voor eiwit dat moet binden is een heel ander procedé nodig dan voor eiwit dat moet schuimen. Dat begint al bij de voeding van de kippen”, zegt Joep Lemmers. Samen met klanten bekijkt hij welke eiproducten bij hun product passen. De markt voor klantspecifieke producten is enorm gegroeid. Joep is opgegroeid in het eiverwerkingsbedrijf en na zijn studie bedrijfswetenschappen in Wageningen en een master aan de University of Limerick in Ierland bij Global Food Group gaan werken.

Sinds 2016 is Global Food Group fors gegroeid. Wekelijks verwerkt ze miljoenen eieren waarvan 85 procent van vaste pluimveehouders. „Om de specifieke wensen te maken is de hele legpluimveeketen nodig. Wij willen graag langdurige samenwerkingen”, zegt Math Lemmers. Global Food Group is uitgegroeid tot een ketenonderneming in de markt: vanaf het voer voor de leghennen tot en met de kant en klare eindproducten voor de consumenten. Global Feed Mill, een jointventure van Global Food Group en Aveve België, heeft voerfabrieken in Handel en Balgoij.

„Een industrie-ei is geen industrie-ei. Er wordt nu nog te weinig gekeken naar de inhoud van het ei. Voor elk product is een ander ei nodig. Bijvoorbeeld voor noedels is aparte kleur dooier nodig. Dat kunnen we maken via het voer. Om de juiste producten te maken, is samenwerking met pluimveehouders nodig waarbij wij niet uitgaan van een gedwongen samenwerking met bijvoorbeeld voer. Dat werkt volgens ons niet”, legt Joep Lemmers uit. Het doel is een langdurig mooi rendement voor zowel pluimveehouder als verwerker. De laatste jaren heeft Global Food Group geïnvesteerd in robotisering en automatisering.

Global Food Group investeerde in twee nieuwe Sanovo machines voor het scheiden van eieren. Heel ei drogen kunnen Oost Europese verwerkers ook prima. „Daar kunnen wij niet mee concurreren. Wij kunnen wel beter de ei inhoud scheiden”, legt Joep Lemmers uit.

„Een hightech machine die van ieder ei een foto maakt, het ei breekt en het wit en geel scheidt. Daarna een checkt of er nog eigeel in het eiwit zit. De vervuilde cupjes gaan door. Vroeger stond hier iemand met een lepel restjes eigeel eruit te scheppen”, legt Joep Lemmers uit.

Global Food Group ontwikkelde samen met de klant een opklopbaar eiwit waarvoor minder vloeibaar eiwit nodig is. In het eigen laboratorium laat Lemmers zien hoeveel eiwit er opgeklopt kan worden uit een beetje eiwitpoeder. „Wij proberen met minder eiwitpoeder dezelfde hoeveelheid opgeklopt eiwit te krijgen voor bijvoorbeeld de productie van zoenen en koekjes.”

Na even kloppen verschijnt een berg eiwit. De verwerker ziet steeds meer vraag naar kant en klare mengsels in poedervorm. Remedium Foods laat poeders maken bij een Europese, BRC gecertificeerde eidrogerij. De fabriek kan grote batches maken en in kleine hoeveelheden verpakken.

In het Global Food Lab onderzoeken twee laboranten dagelijks alle monsters. Standaard onderzoeken, zowel microbiologisch als chemisch, en klantspecifieke onderzoeken.

„Kippeneiwit en – eigeel zijn natuurlijke grondstoffen en worden in steeds meer producten verwerkt. Nederland is 300 procent zelfvoorzienend voor eieren. In Azië is een eiwit tekort. „Met Remedium Foods zetten we het eiwitoverschot af in Azië. Ook in Europa is vraag naar kooipoederproducten, denk bijvoorbeeld aan mayonaisefabrikanten met als afzetgebied Afrika. We hebben als Nederlandse pluimveesector afzet buiten Nederland nodig. Het industrie-ei heeft een goede toekomst, daar ben ik van overtuigd”, zegt Math Lemmers. Hij adviseert pluimveehouders om contact met hun afnemers te onderhouden wat er met hun eieren gebeurt. De Limburgers laten pluimveehouders graag de eiverwerking zien.

Global Food Group heeft een eigen wagenpark en werkt ook samen met transporteurs uit de regio om zo efficiënt mogelijk te werken. „We werken bijvoorbeeld samen met een kippentransporteur. Als die trucks begin van de middag klaar zijn met kippen rijden, dan kunnen die nog een tankcontainer naar de Rotterdamse haven brengen bijvoorbeeld. Dat is een sterk punt in de Nederlandse pluimveehouderij; elk onderdeel van de keten is geoptimaliseerd. Door samen te werken is efficiëntie te halen”, besluit Math Lemmers.
 
 
 

In vakblad Pluimveeweb van januari meer over Remedium Foods in de rubriek de Volgende Schakel. Het vakblad verschijnt donderdag 28 of vrijdag 29 januari. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

 
 

Inloggen op de ledenportal