Pluimveeweb: Supermarkten blijven vrije uitloopeieren voor contractprijs inkopen

03-02-2021
De meeste Nederlandse supermarkten blijven vrije uitloopeieren voor contractprijs inkopen. Albert Heijn bevestigde afgelopen week als eerste supermarktketen dat zij vrije uitloopeieren ook na 12 februari blijft inkopen voor de gewone contractprijs. Datzelfde geldt inmiddels voor Jumbo, Superunie (Boni, Boon, Coop, Deen, Hoogvliet, Nettorama, Poiesz), Lidl en Bidfood. LTO/NOP en de NVP hadden dat onlangs gevraagd en vele supermarktketens komen dit voorstel dus tegemoet. Dat maakten LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) woensdag 3 februari bekend.

Op 12 februari zitten kippen met uitloop langer dan 16 weken binnen door de wettelijke ophokplicht die geldt vanwege de aanhoudende dreiging van vogelgriep. Overschrijding van de 16 weken termijn resulteert normaliter in een schadepost voor de boer, omdat dan ‘vrije uitloop eieren’ worden afgewaardeerd naar ‘scharreleieren’.

Meerdere supermarkten voorkomen deze afwaardering nu en zijn dus loyaal aan hun vrije uitloop leghennenhouders, die met het ophokken aantonen juist goed voor hun dieren te zorgen. „Niemand wil dat deze kippen onnodig risico lopen om door wilde vogels besmet te worden met vogelgriep", legt secretaris Ernest Bokkers van LTO/NOP uit.

Aangepaste verpakkingen

De eieren van opgehokte vrije uitloophennen worden in aangepaste verpakkingen in de schappen gelegd, met duidelijke informatie voor de consument. „Daarmee tonen deze retailers loyaliteit aan hun eierboeren. De pluimveesector is erg blij met deze ontwikkeling en hoopt dat andere winkel(keten)s in Nederland en Duitsland dit voorbeeld volgen", zegt Bokkers

Zodra het risico op vogelgriep voldoende geweken is en de overheid de ophokplicht intrekt, gaan de vrije uitloop hennen weer naar buiten. Daarna worden de vrije uitloop eieren weer in de normale verpakking voor leghennen met uitloopeieren aangeboden.

 
 

Inloggen op de ledenportal