Pluimveeweb: 'Afwaarderen ex-uitloopei verkeerd signaal'

15-02-2021
Eierhandelaren betalen voorlopig de scharrelprijs of de prijs van één ster Beter Leven scharreleieren voor eieren van vrije uitloophennen die langer dan zestien weken zijn opgehokt. Naderhand ontvangen vrije uitloop leghennenhouders een solidariteitstoeslag naar rato van het aantal verkochte vrije uitloop eieren in supermarkten. Dat maakten eierenhandelaren eind vorige week bekend. LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong en NVP-secretaris Aal den Herder hadden liever gezien dat pakstations evenals supermarkten de contractprijzen zouden betalen voor ex-uitloop eieren. „Door vrije uitloop eieren in eerste instantie af te waarderen, geven pakstations een verkeerd signaal af”, zegt De Jong.

De meeste Nederlandse supermarkten blijven vrije uitloopeieren voor contractprijs inkopen. Albert Heijn bevestigde eind januari als eerste supermarktketen dat zij vrije uitloopeieren ook na 12 februari blijft inkopen voor de gewone contractprijs. Datzelfde geldt inmiddels voor Jumbo, Superunie (Boni, Boon, Coop, Deen, Hoogvliet, Nettorama, Poiesz), Lidl en Bidfood. De eieren van opgehokte vrije uitloophennen worden in aangepaste verpakkingen in de schappen gelegd, met duidelijke informatie voor de consument.

‘Pakstations geven verkeerd signaal af’
Eierhandelaren kopen de voormalig vrije uitloop eieren dus niet voor de contractprijs in. LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong en NVP-secretaris Aal den Herder betreuren dat. „We zijn heel blij dat supermarkten meedenken en meebewegen door vrije uitloopeieren voor de contractprijs in te kopen bij pakstations. Maar we vinden het jammer dat pakstations het risico in eerste instantie bij pluimveehouders neerleggen”, reageert De Jong. „Door vrije uitloop eieren in eerste instantie af te waarderen, geven pakstations een verkeerd signaal af.”

De Jong had liever gezien dat pakstations evenals supermarkten ook de vrije uitloop prijzen hadden uitbetaald. „Na een week zouden pakstations dan moeten kijken hoe de verkopen van vrije uitloop eieren in supermarkten daadwerkelijk zijn en afhankelijk daarvan de prijzen indien nodig aanpassen.” Den Herder is het daarmee eens. Ook hij vindt de beslissing om de scharrelprijs of één ster Beter Leven prijs te betalen te voorbarig.

‘Kost 50 cent per hen per maand’

Interovo liet leghennenouders wiens eieren naar Albert Heijn gaan, afgelopen vrijdag weten dat ze minimaal de prijs voor één ster Beter Leven eieren uitbetalen. Vrije uitloop leghennenhouders die aan hen leveren, ontvangen minimaal 7,25 euro, exclusief BTW, per 100 stuks voor witte ex-uitloopeieren en 7,50 euro per 100 stuks voor bruine. „Afhankelijk van het contract ontvangt een vrije uitloop leghennenhouder 1,5 tot 2 cent minder per ei. Dat is 10 tot 15 cent per hen per week en grof gezegd 50 cent per hen per maand. Een bedrijf met 40.000 vrije uitloophennen ontvangt per maand zo’n 20.000 euro minder. Dat is toch wel grof geld”, duidt De Jong de schade voor vrije uitloop leghennenhouders.

Hoewel De Jong baalt van de beslissing van pakstations kan hij deze wel begrijpen vanuit hun oogpunt. „Pakstations gaan aan de veilige kant zitten omdat eerst moet blijken hoeveel eieren van ex-vrije uitloopeieren deze en de komende weken wordt verkocht in supermarkten. Maar pluimveehouders zijn met deze beslissing absoluut niet gediend.”

Open, eerlijk en transparant

De LTO/NOP-voorzitter spreekt van een uitzonderlijke situatie nu de hennen langer dan zestien weken zijn opgehokt. Door de afwaardering is er (vooral bij export) kans op schade in de keten. Voor die schade hoeven niet alleen de pakstations op te draaien, vindt De Jong. „Nu betalen echter eerst de leghennenhouders de schade. We zouden gezamenlijk de schouders eronder moeten zetten en samen moeten opdraaien voor de schade.”

„Pakstations moeten open, eerlijk en transparant aangeven hoeveel minder de verkoop van ex-uitloop eieren is vanaf vrijdag 12 februari zodat de schade daadwerkelijk verdeeld kan worden over de ketenspelers. Bij een overspannen marktsituatie – wanneer de eieren niet aan te slepen zijn – ontvangen leghennenhouders ook niet opeens een veel hogere eierprijs. Dan hoeft de pluimveehouder nu het nog onzeker is hoeveel ex-vrije uitloopeieren consumenten kopen in eerste instantie niet voor alle schade op te draaien.”

Daar is Den Herder het volledig mee eens. „Er moet niet één partij opdraaien voor de schade. De schade zou in alle redelijkheid en billijkheid verdeeld moeten worden over de keten. We hebben de supermarkten de afgelopen dagen nog gebeld nadat pakstations eind vorige week bekendmaakten de scharrelprijs te betalen. Supermarkten verzekeren ons dat ze de contractprijs betalen voor ex-uitloop eieren. Pakstations zouden dat ook moeten doen. Ik vind het te voorbarig om de ex-uitloop eieren meteen al af te waarderen tot scharreleieren.”

Reststromen

„Het kan zijn dat consumenten nu minder uitloop eieren kopen in supermarkten. Maar normaal gesproken heb je ook reststromen. Bijvoorbeeld partijen eieren die over de datum gaan en niet verkocht worden in de supermarkt. Draait de pluimveehouder daar normaal gesproken ook voor op?”, vraagt Den Herder zich af. „En als de pluimveehouder daar normaal gesproken niet voor opdraait, waarom is dat nu dan wel het geval?”, vraagt hij zich af.

 
 

Inloggen op de ledenportal