Pluimveeweb: Insleeprisico vogelgriep blijft hoog

24-02-2021
Het insleeprisico van vogelgriep op pluimveebedrijven in Nederland wordt door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) nog steeds als hoog ingeschat omdat het virus nog steeds circuleert in wilde vogels die in Nederland zijn. Ook in veel andere Europese landen blijft het insleeprisico hoog en werden de afgelopen weken besmettingen vastgesteld.

De afgelopen drie weken waren met name in Frankrijk, Duitsland en Polen nog uitbraken met vogelgriep bij pluimveebedrijven. Frankrijk meldde de laatste drie weken 12 besmettingen bij bedrijven, Duitsland 10 en Polen 5. In België raakte nog 1 bedrijf besmet de afgelopen drie weken. Daarnaast werden in Italië (1), Finland (1), Zweden (1), Tsjechië (3), Estland (1), Bulgarije (1) en Oekraïne (2) uitbraken gemeld bij bedrijven in de afgelopen drie weken. Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw maandag 22 februari in een Kamerbrief over vogelgriep.

„WBVR heeft recent een actuele risicobeoordeling gemaakt waarin zij het risico, dat een Nederlands pluimveebedrijf besmet raakt met hoogpathogene vogelgriep, nog steeds hoog inschatten. In dode wilde vogels in Nederland worden nog steeds enkele positieve monsters gevonden", schrijft Schouten.

De resultaten van de risicobeoordeling van WBVR, samen met de laatste besmetting van het bedrijf in Sint-Oedenrode, betekent dat het risico nog steeds niet voldoende is afgenomen, om maatregelen in te kunnen trekken, aldus de minister.

 
 

Inloggen op de ledenportal