Pluimveeweb: Ophokplicht hobbypluimvee opgeheven in Belgiƫ

06-04-2021
De ophokplicht voor hobbypluimvee en hobbyvogels is sinds dinsdag 6 april opgeheven in België. België versoepelt de vogelgriepmaatregelen gefaseerd vanwege de gunstige ontwikkelingen. Wanneer de situatie gunstig blijft, kan in een volgende fase ook de ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee worden opgeheven. Dit gebeurt echter op zijn vroegste op 20 april.

Dat maakte het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA, zaterdag 3 april bekend. In november 2020 werd het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld in en rond België. Om pluimvee in België te beschermen tegen deze zeer besmettelijke en dodelijke ziekte, heeft minister van Landbouw David Clarinval verschillende maatregelen getroffen. De minister heeft nu op advies van het FAVV, een plan goedgekeurd om de maatregelen stap per stap te versoepelen. Wel met de voorwaarde dat de situatie in de juiste richting blijft ontwikkelen.

Vanaf dinsdag 6 april is het niet meer verplicht voor particulieren om hun pluimvee en vogels op te hokken. Waakzaamheid blijft echter nodig: het virus circuleert mogelijks nog steeds in België, maar het risico op besmetting is laag genoeg om deze eerste stap te zetten. Ondanks het opheffen van ophokplicht, zijn particuliere houders daarom nog wel steeds verplicht om hun dieren binnen te voeren zodat wilde vogels niet door voedsel naar de ren gelokt worden.

Laatste besmetting 1 maart

In België werd op 1 maart de voorlopig laatste besmettingen van het vogelgriepvirus bij wilde vogels geregistreerd. De voorlopig laatste uitbraak bij pluimvee en gehouden vogels dateert dan weer van eind januari.

Doordat het vogelgriepvirus minder circuleert bij wilde vogels en veel watervogels al naar hun broedgebieden in het noorden vertrokken zijn, wordt de situatie in België gunstiger en neemt het risico op besmetting van pluimvee door wilde vogels af. Hierdoor kunnen de huidige voorzorgsmaatregelen gefaseerd versoepeld worden. Een eerste stap is het opheffen van de ophokplicht voor de dieren van particulieren, die inging op 15 november 2020. Wanneer de situatie gunstig blijft, kan in een volgende fase ook de ophokplicht voor professionele houders worden opgeheven. Dit gebeurt echter op zijn vroegste op 20 april.

Het FAVV blijft nog steeds waakzaam. Het vogelgriepvirus circuleert alvast nog in enkele buurlanden. Vooral in het Noorden van Europa is het virus nog actief. Het FAVV heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden en staat in nauw contact met de sector.

Eerste stap

David Clarinval, Minister van Landbouw: „Het opheffen van de ophokplicht voor het pluimvee en de vogels van particulieren en liefhebbers is een eerste stap in de goede richting. Zij dienen namelijk als hefboom voor de professionals. Als alles goed gaat kunnen we ook de ophokplicht bij pluimveehouderijen op 20 april opheffen, iets waar ik samen met hen naar uitkijk.”

 
 

Inloggen op de ledenportal