Boerderij: Column: ‘Zie het leven als een emmer vol eieren’

11-04-2021

Een pluimveehouder had een volle emmer met eieren – laten we aannemen dat het buitennest-eieren waren – en vroeg aan zijn zoontje: “Zit deze emmer vol?” “Ja”, zei die, “deze emmer zit helemaal vol.”

Vervolgens pakte de pluimveehouder een paar handen maagkiezel, strooide die in de emmer en schudde een beetje. De kiezelsteentjes rollen tussen de eieren. Vervolgens vroeg hij weer: “Zit de emmer vol?” “Ja”, zei zijn zoontje, “de emmer is nog steeds vol.” Daarna pakte de pluimveehouder wat legmeel. Hij strooide het over de eieren heen en het zakte allemaal tussen de eieren en de kiezelsteentjes door. Het meel vulde alles op. En weer vroeg hij: “Zit de emmer nu vol?” Zijn zoontje moest lachen en zei “Ja, nu zit hij echt vol.”

Eieren synoniem voor leven

Stel je voor dat de emmer je leven is. De eieren zijn de belangrijkste zaken – je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en je favoriete passies of misschien wel je geloof – en als al het andere er niet meer is, maar deze zaken zijn er nog, dan is je leven nog steeds vol. De kiezelsteentjes vertegenwoordigen de andere dingen die ook belangrijk zijn, zoals je werk, je huis en je auto. Het meel is al het andere; de kleine, onbelangrijke dingen.

Als er een ei stuk gaat, wees dan vooral zuinig op de andere eieren

Als je het meel eerst in de emmer doet, is er geen ruimte meer voor de kiezelsteentjes of de eieren. Zo is het ook in het leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteed, zul je nooit ruimte hebben voor de dingen die belangrijk zijn. Geef daarom aandacht aan de dingen die belangrijk zijn. Breng tijd door met je kinderen. Breng tijd door met familie. Neem je partner mee uit eten. Al dat soort dingen. Zorg eerst voor de eieren, en als er eentje stuk gaat, wees dan vooral zuinig op de andere eieren.

Sinds kort mag ik voorzitter zijn van de Kring Leg van LTO/NOP. We houden ons veel bezig met de kiezelsteentjes van de sector – salmonella, leghaantjes, vogelgriep, stikstof, fijn stof – en die proberen we wat minder scherp te krijgen, zodat ze de eieren niet breken. Want ook in de LTO/NOP-emmer gaat het, net als op onze bedrijven, om de eieren.

 
 

Inloggen op de ledenportal