Pluimveeweb: De nieuwe gezichten in de landbouwcommissie van de Tweede Kamer

13-04-2021
De landbouwcommissie van de Tweede Kamer kent veel nieuwe gezichten. Oud-militairen, Greenpeace-activisten, en opvallend weinig mensen met een landbouwachtergrond. We stellen ze voor.

Een nieuwe lente - nu ook een nieuw geluid? Woensdag komt de Landbouwcommissie van de Tweede Kamer (officiele naam: Vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voor het eerst na de verkiezingen bij elkaar, onder andere voor het vervolg van debatten over het mestbeleid (op 4 november), de NVWA (op 2 februari) en van een schriftelijk debat over biotechnologie en tuinbouw.

Maar die debatten werden nog gevoerd door de 'oude' landbouwcommissie, van voor de verkiezingen. Veel leden van die oude commissie zijn echter vertrokken; mensen als Helma Lodders (VVD), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Frank Futselaar (SP) zitten niet meer in de Kamer, terwijl Jaco Geurts (CDA) heeft besloten deze termijn geen zitting te nemen in de commissie. Slechts een paar 'oude' leden keren terug - zoals Laura Bromet (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66), Roelof Bisschop (SGP) en Dion Graus en Barry Madlener (PVV).

Dat betekent dat woensdag veel nieuwe gezichten te zien zijn bij het landbouwdebat. We stellen ze even voor:

Sandra Beckerman (SP)

De in Groningen wonende Beckerman is weliswaar nieuw in de landbouwcommissie, maar niet zonder ervaring in de Kamer. De Groningse is vier jaar geleden de Tweede Kamer in gekomen, gemotiveerd door de aardbevingsschade en de 'Haagse vernielzucht en onverschilligheid'.

Beckerman heeft in Groningen archeologie gestudeerd en is, na een korte carrière in de commerciële archeologie, in het onderwerp gepromoveerd en daarna docent archeologie geweest aan de Universiteit Groningen. Tegelijkertijd was ze politiek betrokken, eerst als onderzoeksmedewerker aan het wetenschappelijk bureau van de SP en later als Statenlid bij de Provinciale Staten van Groningen.

Derk Boswijk (CDA)

Het meest pikante aan CDA'er Derk Boswijk is misschien wel dat hij ooit PVV heeft gestemd. Dat was dertien jaar geleden, toen hij voor het eerst mocht stemmen. 'Ik zag in die tijd veel problemen om me heen die politiek door niemand benoemd werden, behalve door Wilders', vertelt hij in de Christelijke Nieuwsbrief CIP+. Maar, vervolgt hij, hij kwam er al snel achter dat de PVV vooral bij roepen bleef, maar geen behoefte had aan oplossingen. Dat heeft hem doen overstappen naar het CDA.

Boswijk heeft bouwkunde gestudeerd en een eigen ingenieursbureau geleid. Daarnaast werd hij Statenlid en CDA-fractievoorzitter in de provincie Utrecht. In 2019 heeft hij daarna een opleiding als reserve-officier aan de KMA gevolgd.

Thom van Campen (VVD)

Van Campen is weliswaar pas twee weken Kamerlid, maar dat betekent niet dat hij geen ervaring heeft in de landelijke politiek. Vijf jaar geleden was hij persoonlijk medewerker van toenmalig VVD-Kamerlid Betty de Boer, en is daarna politiek adviseur geweest van staatssecretaris (en later minister) Tamara van Ark.

De afgelopen tien jaar was hij lid van de gemeenteraad van Zwolle, waar hij woont, met onderwerpen als economie, openbare orde en toezicht & handhaving in zijn portefeuille. Sinds 2016 was hij ook fractievoorzitter van de plaatselijke VVD.

Derk-Jan Eppink (JA21)

Oud-journalist en oud-Europees politicus Derk-Jan Eppink is twee weken geleden benoemd tot Kamerlid voor JA21. Na studies rechten en politiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam werd hij stagiair bij de Europese Commissie, en maakte daarna de overstap naar de journalistiek. In 1999 keerde hij weer terug tot de Europese ambtenarij, als medewerker van Europees Commissaris Frits Bolkestein, en later voor de Estse Commissaris Siim Kallas. In 2007 vertrok hij naar New York, waar hij zijn journalistieke vak weer oppakte.

Eppink is altijd VVD-lid geweest (in 2014 zelfs lijstduwer bij de Europese parlementsverkiezingen), maar zegde zijn lidmaatschap op toen Thierry Baudet hem vroeg om lijsttrekker voor de FvD te worden bij de Europese parlementsverkiezingen van dat jaar. Toen FvD in het Europarlement kwam, vertelde hij dat de partij daar niet in de landbouwcommissie zou gaan zitten - dat was voor hem geen prioriteit.

Afgelopen najaar, toen het rommelde binnen de FvD, is hij weer van partij gewisseld en heeft zich aangesloten bij JA21.

Pieter Grinwis (CU)

De afgelopen zeven jaar is Grinwis raadslid geweest in Den Haag, maar zijn wortels zitten in de landbouw. Hij is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Goeree-Overflakkee, waar hij volgens zijn biografie nog regelmatig te vinden is, als hij helpt met het binnenrijden van de oogst.

Hoewel hij pas veertien dagen Tweede Kamerlid is, kent hij de weg op het Binnenhof wel. Hij is sinds 2004 al verschillende keren beleidsmedewerker voor de Tweedekamerfractie van de ChristenUnie geweest, onder meer op het gebied van landbouw.

Marieke Koekkoek (VOLT)

Hoewel fractievoorzitter Laurens Dassen is opgegroeid in het Brabantse boerendorp Knegsel, is het de Amsterdamse Marieke Koekkoek die namens VOLT de landbouwportefeuille in gaat vullen. Koekkoek heeft rechten gestudeerd en heeft daarna gewoond en gewerkt in Shenzen, Barcelona, Leuven en nu Utrecht. Speerpunten voor haar zijn een humaan migratiebeleid, bescherming van LHTBI+-rechten en inclusiviteit en verbinding.

Als vierde op de lijst zou ze eigenlijk niet in de Kamer komen (VOLT heeft drie zetels gekregen), maar met voorkeursstemmen heeft ze het toch gehaald.

Gideon van Meijeren (FvD)

Van Meijeren is na zijn middelbareschooltijd drie en een half jaar beroepsmilitair geweest. Daarna heeft hij in Nijmegen rechten gestudeerd, waarna hij als jurist bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gewerkt.

In 2018 is hij beleidsmedewerker voor de FvD geworden, en sinds 2019 is hij lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, met als portefeuille Klimaat en Stikstof.

In een interview met Den Haag Centraal heeft hij aangegeven dat hij als Kamerlid als eerste alles op het gebied van bestuurlijke vernieuwing wil oppakken. Een speerpunt voor hem is de 'censuur op sociale media'. Hij wil een wetsvoorstel indienen dat socialemediabedrijven enkel uitlatingen mogen censureren die strafbaar zijn.

Caroline van der Plas (BBB)

Hoewel zelf niet van boerenafkomst heeft Van der Plas wel degelijk wortels in de landbouw. Als landbouwjournaliste en woordvoerder voor de NVV. Al jaren is ze bezig om de sector onder de aandacht te brengen van niet-landbouwend Nederland, onder meer door de BoerBurgertweets die zij heeft opgezet. Dat twitteraccount is uitgegroeid naar een BoerBurgerBoek en daarna naar de BoerBurgerBeweging, waarmee ze de Tweede Kamer is binnengekomen. Volgens analisten sprong Van der Plas met de BBB in het gat dat de meer traditionele boerenpartijen, zoals het CDA, hebben laten vallen. Maar de BBB is volgens haar meer dan enkel een boerenpartij; ze komt op voor het hele platteland - en dat is alles buiten de Randstad.

Joris Thijssen (PvdA)

Wij Thijssen zegt, zegt Greenpeace. Tijdens zijn studie luchtvaart- en ruimtevaartechniek aan de TU Delft is hij gaan beseffen hoe mooi en ook hoe kwetsbaar de Aarde is, vertelt hij. „Voor deze planeet moeten we goed zorgen, al was het maar omdat we nergens anders heen kunnen."

Na en naast zijn studies (hij heeft ook nog filosofie en antropologie gestudeerd, en heeft een Executive MBA) is hij dus actief geworden bij Greenpeace, waar hij campagneleider klimaat en energie werd, en later campagnedirecteur en programmadirecteur. Samen met Diederik Samson heeft hij nog radioactiviteit gemeten bij een lozingspijp in Normandië.

Thijssen heeft vaker stunts gebruikt om de aandacht op het klimaat te vestigen. In 2002, bij de presentatie van het kabinet Balkenende I, lukte het hem om de trappen van Paleis Huis ten Bosch te betreden, en daar een spandoek 'De milieuminister meldt zich' te tonen. Boeren kennen hem misschien beter van zijn sollicitatie als voorzitter van LTO, vorig jaar.

Thijssen vindt dat de politiek tot nu toe niet de stappen heeft durven nemen die nodig zijn. Daarom heeft hij nu zelf de overstap naar de politieke arena gemaakt.

 
 

Inloggen op de ledenportal