Pluimveeweb: 'Antimicrobobiƫle kruisresistentie kan ergere doodsoorzaak worden dan Covid-19'

16-04-2021
„Als we in de Vlaamse veehouderij zoveel antibiotica blijven gebruiken zal antimicrobiële kruisresistentie tegen 2050 de grootste doodsoorzaak worden bij mensen. Het zal dan vele malen erger zijn dan Covid-19." Daarvoor waarschuwt Geert Bruggeman van Nutrition Sciences.

Het hoofd van de Research en Development (R&D) afdeling van onderzoeksbedrijf Nutrition Sciences sprak deze week op een webinar over de uitdagingen wat betreft de darmgezondheid van vleeskuikens. Bruggeman roept de Vlaamse pluimveesector op om minder antibiotica te gebruiken. „De Vlaamse pluimveesector blijft op dat vlak achter op andere veeteeltsectoren en op de Nederlandse pluimveesector", vergeleek hij.

„We moeten draagvlak creëren om hen mee te krijgen in het anti-antibioticaverhaal. Als we zoveel antibiotica blijven gebruiken, zal die antibiotica meer resistentie veroorzaken binnen het dier. Dat dierlijk vlees gaat naar de mens waardoor de resistente kiemen kunnen overgebracht worden. Als we zoveel antibiotica blijven gebruiken in de Vlaamse veehouderij zal antimicrobiële kruisresistentie tegen 2050 de grootste doodsoorzaak worden bij mensen. Het zal vele keren erger zijn dan Covid-19. De mens wordt het finale slachtoffer”, waarschuwt Bruggeman.

'Beter gewapend tegen bacteriële enteritis'

Nutrition Sciences heeft teams beschikbaar die pluimveehouders helpen. Binnen het bedrijf hebben ze ook het consultancy-platform EarlyFeed Academy opgericht om advies te geven. Ze ontwikkelen ook zelf concepten die het gebruik van antibiotica moet verminderen. Het bedrijf verkoopt onder andere het product M-PROVE. Dit product is gebaseerd op middellange ketenvetzuren en is onlangs versterkt met plantenextracten.

„De vetzuren proberen de kiemen te doden”, zegt Bruggeman. „De plantenextracten zorgen ervoor dat het maagdarmkanaal beter geconditioneerd wordt richting betere immuniteit, wat zeer interessant is voor pluimvee. Die combinatie zorgt ervoor dat het dier beter gewapend is tegen bacteriële enteritis en dus minder antibiotica nodig heeft.”

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal