Boerderij: Hoogpathogene vogelgriep bij Vlaamse handelaar

23-04-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

In Waregem in West-Vlaanderen (B.) is hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld bij een handelaar in vogels voor de hobbyhouderij. Alle aanwezige vogels worden vandaag gedood.

 

Rond de nieuwe besmette locatie wordt een bufferzone met een straal van 3 kilometer afgebakend. In deze zone zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht, zoals standstill van pluimvee/vogels en broedeieren, ophokken van pluimvee/vogels (ook voor particuliere houders) en een verzamelverbod. Dit meldt de Landsbond Pluimvee op basis van informatie het Federale Agentschap voor de Voedselvoorziening (FAVV)

Kans op bijkomende besmettingen reëel

Aangezien de handelaar de afgelopen weken op meerdere markten dieren verkocht heeft, is de kans reëel dat er nog besmettingen bij hobbydieren vastgesteld zullen worden. Deze nieuwe besmetting betekent eveneens dat de algemene voorzorgsmaatregelen voor vogelgriep nog niet verder kunnen versoepeld worden. Volgende week zal het FAVV de situatie opnieuw analyseren om te kijken of versoepelingen haalbaar zijn.

Ophokplicht handelaars blijft van kracht

Er worden voorlopig geen bijkomende maatregelen met betrekking tot de markten opgelegd. De ophokplicht voor dieren bij handelaren geldt nog steeds. Hun dieren krijgen weliswaar de kwalificatie ‘hobbydier’ zodra ze bij de handelaar terechtkomen, maar aangezien het nog steeds dieren betreft die gehouden worden door professionelen, vallen zij onder de ophokplicht voor professionelen.

 
 

Inloggen op de ledenportal