Pluimveeweb: Extra maatregelen tegen vogelgriep in Waregem

28-04-2021
Het Federaal Agentschap voor de Voedsel Veiligheid heeft de zone uitgebreid met een toezichtsgebied van 10 kilometer. Bijkomende maatregelen rond de haard moeten verspreiding van het virus voorkomen.

In de zones zijn bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders van toepassing. In het toezichtsgebied (10km) is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze bufferzone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

Beschermingsgebied

In het beschermingsgebied (3km) rond de pluimveehandel dienen pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en elke inwoner met pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

Virus vastgesteld

Op 22 april 2021 is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in de gemeente Waregem, provincie West-Vlaanderen. Het gaat om een hoog pathogene variant van het virus. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werd vrijdag 23 april een beschermingsgebied van 3km rond de haard ingesteld.

Virus niet volledig verdwenen

Deze besmetting toont aan dat het vogelgriepvirus nog niet volledig verdwenen is in België en dat alle pluimveehouders nog steeds voorzichtig moeten zijn. Sinds 12 maart hebben de meer dan 50 geteste dode wilde vogels steeds negatief getest op het vogelgriepvirus. Hieruit blijkt dat het risico op besmetting via wilde vogels laag genoeg blijft om geen bijkomende maatregelen in de rest van het land te hoeven nemen. “Als we kijken naar het aantal besmettingen, zien we dat de virusbuik van het virus buiten België ligt”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV. “Ook omdat de migratie grotendeels voorbij is, is het risico op insleep van vogelgriep op pluimveebedrijven redelijk laag. Op de plaatsen in Waregem is er ook weinig virus aangetrokken. Het virus is niet natuurlijk niet helemaal verdwenen.”

Waakzaam blijven

Wel wil het FAVV nogmaals benadrukken dat particuliere houders in België hun pluimvee binnen eten en drinken moeten geven. Het FAVV roept op tot waakzaamheid van houders die pluimvee hebben aangekocht op markten (in de provincies Henegouwen, Waals-Brabant en Noord-Frankrijk). Op 7 marktplaatsen werd vogels – waaronder eenden – verkocht die afkomstig zijn van de getroffen handelaar. Het gaat om volgende markten: La Louvière, Zinnik, Waver, Péruwelz, Binche, Charleroi en Gognies-Chaussée (Frankrijk). Particulieren die hier dieren hebben aangekocht moeten waakzaam zijn en hun dierenarts contacteren wanneer er klinische symptomen (ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, legdaling, sufheid, gebrekkige eetlust, sterfte,…) optreden.

Niet overdraagbaar op mensen

Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd. Het FAVV volgt de situatie in België op de voet en heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden. Alle betrokken partijen uit de pluimveehouderijsector werden op de hoogte gebracht van de situatie.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal