NieuweOogst: Vogelgriep treft nog altijd wilde vogels in noorden

30-04-2021

Het vogelgriepvirus is nog niet vertrokken. De afgelopen weken zijn in Noord-Nederland nog honderden dode wilde vogels gevonden. Het gaat vooral om brandganzen en kokmeeuwen aan de noordelijke kust en in Groningse natuurgebieden.

Dat meldt De Volkskrant. Het zou gaan om de hoogpathogene H5N8-variant, die niet alleen besmettelijk is voor pluimvee, maar ook voor roofvogels. Volgens de krant zou in 2016 tussen de 10 en 40 procent van de overwinterende slechtvalken zijn getroffen.

Overigens heeft een deel van de slechtvalken ons land al verlaten of ze staan op de startbaan, blijkt op basis van Sovon-vogeltellingen. Wel is onlangs een dood zeearendenjong gevonden. Dat is mogelijk ziek worden na het eten van een besmette brandgans.

Voorzichtig met ruimen
Boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer trof enkele weken geleden al tientallen kadavers aan rond het Lauwersmeer. Hij hoorde van collega's dat er eerder honderden dode vogels zouden liggen bij het Duitse Esumakeech. Kloosterhuis is voorzichtig met ruimen, meldt hij aan het Dagblad van het Noorden. 'Bij direct ruimen waren er duizenden ganzen op de vleugels gegaan. Dat moet je ook niet hebben als je de ziekte wilt indammen.'

Normaal gesproken verdwijnt het virus met de komst van het voorjaar. Omdat vogelgriep ook pluimvee kan infecteren, is waakzaamheid geboden.

 
 

Inloggen op de ledenportal