Pluimveeweb: Leghennenhouders ontevreden over geboden prijzen voor OKT-eieren

11-05-2021
Duitse supermarkten willen eind dit jaar alleen nog eieren verkopen van leghennen waarvan de broertjes direct na geboorde niet gedood worden. Leghennenhouders zijn ontevreden over de geboden vaste prijzen voor deze eieren door pakstations omdat ze veel grotere risico's lopen.

Vanaf 1 januari volgend jaar is het doden van eendagshaantjes in Duitsland wettelijk verboden. Duitse supermarkten sorteren hier alvast op voort. Ze willen vanaf eind dit jaar het liefst alleen nog biologische en vrije uitloop eieren verkopen van leghennen waarvan de broertjes direct na de geboorte niet gedood worden. Ook voor scharreleieren stijgt de vraag naar deze eieren vanuit de Duitse retail.

Prijszetting voor vraag

Pakstations doen leghennenhouders nu steeds vaker prijsvoorstelling voor deze ohne Kükentöten (zonder kuikendoden) (OKT)-eieren. Leghennenhouders geven aan de redactie van Pluimveeweb aan dat ze niet blij zijn dat eierhandelaren nu al onderhandelen over OKT-eieren terwijl de exacte grootte van de vraag vanuit de Duitse retail nog onbekend is. Ook zijn ze ontevreden gezien de grotere risico's die ze lopen. Dat blijkt uit een rondgang onder leghennenhouders, die anoniem willen blijven om hun relatie met de eierhandel niet te verstoren.

Volgens leghennenhouders wordt er momenteel aanbod gecreëerd voordat de exacte grootte van de vraag bekend is. Deze tendens is vaker te zien in de agrarische sector door druk van NGO’s, volggens hen. „Supermarkten maken een mooie sier door te stellen dat ze hun aanbod verduurzamen. En de boer betaalt hiervoor de rekening doordat hun marge omlaag gaat of zelfs negatief wordt. Daar moet een eind aan komen. Zo kan niemand boer blijven”, stelt een leghennenhouder.

'Race to the bottom ligt op de loer'

Aalt den Herder, voorzitter van de sectoradviescommissie eieren van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) bevestigt de vrees van de leghennenhouder. „Het Duitse wettelijk verbod werkt prijsdruk in de keten in de hand. Een ‘race to the bottom’ ligt op de loer”, waarschuwde Den Herder vorige week in een bericht aan NVP-leden.

„Daarom adviseren we een reële OKT toeslag, die rekening houdt met extra financieringslasten en risico’s. Risico’s zoals vervroegde ruiming van de koppel door bijvoorbeeld vogelgriep. Stel dat er vogelgriep uitbreekt op het bedrijf of bij de buurman terwijl de hennen pas 30 weken oud en net aan de leg zijn. Dan moeten ze geruimd worden terwijl een leghennenhouder 3,70 euro per hen heeft voorgefinancierd en de kosten er nog lang niet uit zijn. Dit kan zelfs het einde van je bedrijf betekenen”, stelt Den Herder.

'Ga niet akkoord met te lage OKT toeslag'

Ook kan er een salmonellabesmetting plaatsvinden waardoor de eieren worden afgewaardeerd. Daarnaast kan de productie tegenvallen waardoor de hennen minder dan 400 eerste soort eieren leggen. Tevens is er nog het gevaar van een eenzijdige ontbinding van een overeenkomst door een afnemer. Bijvoorbeeld door een faillissement. Naast de NVP waarschuwt ook LTO/NOP leghennenhouders om niet akkoord te gaan met een te lage OKT toeslag.

De ruimte voor een eerlijke OKT toeslag zou er moeten zijn, volgens Den Herder. Hoe hoog een eerlijke prijs voor OKT-eieren is, wil Den Herder niet zeggen in de media. „Het is maar een kwestie van centen per ei. Een consument voelt dat niet in zijn portemonnee en is doorgaans bereid te betalen, zo blijkt ook uit recent opinieonderzoek”, verklaart Den Herder. „Pluimveehouders moeten niet de dupe worden van verduurzaming maar juist meeprofiteren”, stelt hij. Daar wil Den Herder zich de komende tijd hard voor maken.

Lees in het regionale agrarische vakblad Stal & Akker van afgelopen zaterdag 8 mei of het het regionale agrarische vakblad Vee & Gewas van zaterdag 22 mei complete achtergrondverhaal over de grotere risico's voor leghennenhouders van ohne Kükentöten (OKT) en de onvreden van leghennenhouders over de geboden prijzen voor deze eieren. Klik hier om een gratis proefnummer voor Stal & Akker of Vee & Gewas aan te vragen en hier om abonnee te worden op Stal & Akker of Vee & Gewas.

 
 

Inloggen op de ledenportal