Pluimveeweb: Vogelgriepvirus blijft opduiken in Polen

12-05-2021
Het vogelgriepvirus blijft opduiken in Polen. Het aantal uitbraken is opgelopen tot boven de driehonderd. De uitbraken vinden zowel plaats op pluimveebedrijven als op hobbybedrijven. Tot dusver zijn er ruim 10 miljoen stuks pluimvee geruimd.

Op 28 april meldde de Poolse veterinaire dienst dat er in totaal 272 uitbraken waren in 2021. Van 27 april tot 6 mei zijn daar nog 28 uitbraken bijgekomen, aldus de Poolse diergezondheidsdienst. Vier hiervan betreffen zogeheten backyardbedrijfjes. Twee bedrijven hebben ganzen en twee bedrijven hebben eenden, respectievelijk 24.000 en 30.000 dieren.

In totaal zijn dit jaar vijf kalkoenbedrijven met tussen de 20.000 en 33.000 kalkoenen besmet geraakt met vogelgriep. Verder is één vleeskuikenbedrijf met 5.000 kuikens, één met 19.000 kuikens en één met bijna 250.000 kuikens zijn door het virus getroffen.

Het grootste aantal besmettingen vond plaats bij leghennenbedrijven. In totaal zijn elf bedrijven getroffen. Het kleinste had zo'n 8.000 hennen het grootste ruim 220.000 hennen. Ten slotte werd nog een vermeerderingsbedrijf met bijna 36.000 ouderdieren getroffen door de vogelgriep, meldt LTO-ledensite Nieuwe Oogst.

Tekort aan destructiecapaciteit

De vogelgriep zorgt voor een enorme crisis in de Poolse pluimveesector, de grootste producent van pluimveevlees in de EU en treft dus alle soorten pluimvee: vleeskuikens, legkippen, eenden, kalkoenen en ganzen. Dat schrijft het het ministerie van Landbouw op hun website in Agroberichten Buitenland.

Volgens het Poolse vakblad Topagrar heeft het hoge aantal besmettingen te maken met een tekort aan destructiecapaciteit. Het aanbod is veel te groot. Diverse gemeenten waar de vogelgriep huishoudt, bieden daarbij onvoldoende mogelijkheden om de besmette dieren te begraven. Daarnaast gaat het reinigen en ontsmetten van de besmette bedrijven niet snel genoeg. Daardoor kan de ziekte zich snel verspreiden.

Hogere prijzen door crisis

De huidige crisis verhoogt de prijzen van eieren en kippenvlees volgens de Poolse pluimveesector. De Poolse pluimveesector dringt er bij de regering op aan om de export naar derde landen te ondersteunen door dezelfde regels toe te passen als in de EU, namelijk regionalisering. Hierbij mag er alleen niet geëxporteerd worden vanuit gebieden waar vogelgriepuitbraken plaatsvonden en wel uit de rest van het land.

De Poolse minister van Landbouw maakte onlans bekend dat het Poolse ministerie van Landbouw buitengewone steunmaatregelen voor de Poolse pluimveesector gaat aanvragen bij de Europese Commissie. Volgens de Poolse pluimveesector zijn de verliezen miljarden Poolse zloty en zou de Poolse regering honderden miljoenen zloty aan steun moeten geven. Een miljard Poolse zloty is omgerekend circa 220 miljoen euro zodat de Poolse pluimveesector dus tientallen miljoenen euro's steun vraagt.

 
 

Inloggen op de ledenportal