Pluimveeweb: Corridors toegevoegd voor eiverwerkende bedrijven rondom besmette kalkoenenbedrijf in Weert

27-05-2021
In de nieuwe regeling voor het 10 kilometergebied rondom het met vogelgriep besmette kalkoenenbedrijf in Weert zijn enkele corridors toegevoegd voor ei-verwerkende bedrijven. Deze bedrijven kunnen eieren van buiten het 10 kilometergebied via deze corridor ontvangen en verwerken. De regeling voor het 10 kilometergebied werd gisteravond aangepast.

Consumptie-eieren van legbedrijven in een 10 kilometergebied kunnen onder voorwaarden worden afgevoerd van het bedrijf. De eieren moeten worden vervoerd naar een aangewezen tussenlocatie en vervolgens naar een aangewezen pakstation of aangewezen ei-verwerkend bedrijf. De aangewezen bedrijven voor het 10 kilometergebied Weert zijn:

  • Pakstations: Egga Foods Ospel, Gebr. Van Beek te Wehl, Guliker en Roodbol te Zoeterwoude, G. Kwetters en Zn. BV Te Veen
  • Ei-verwerkende bedrijven: Global Food Group te Ospel, Boiled Eggs Ospel, Bouwhuis Enthoven te Raalte, Weko te Ochten.
  • Tussenlocatie: Broekstraat 10, Someren

Neem voor de afvoer van eieren contact op met één van de aangewezen pakstations of ei-verwerkende bedrijven om de mogelijkheden te bespreken, adviseert Avined aan leghennenhouders.

Afvoer vleeskuikens

De NVWA heeft slachterijen aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met ontheffingen van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van Avined staat hoe een vleeskuikenhouder een ontheffing kan aanvragen.

Afvoer broedeieren en verplaatsingen opfokdieren

Vermeerderingsbedrijven kunnen eieren afvoeren naar de industrie via één van de aangewezen ei-verwerkende bedrijven. Het vervoer van broedeieren naar de broederij is (nog) niet mogelijk. Hiervoor geldt dat ten minste 14 dagen versterken moeten zijn na de datum van de vogelgriepuitbraak.

Aanvoer van pluimvee

Het is niet mogelijk pluimvee van buiten het 10 kilometergebied aan te voeren naar bedrijven binnen het gebied met uitzondering van de vleeskuikens die via een corridor geslacht kunnen worden bij Mieki in Hunsel. Aanvoer van pluimvee kan pas wanneer het gebied wordt opgeheven. Dit is in principe 30 dagen na de uitbraak.

 
 

Inloggen op de ledenportal