Pluimveeweb: ‘Het Anker is belangrijke schakel om ons ei-verhaal te vertellen’

09-06-2021
Bij Pluimveegroep Van Beek in Rhenen staat kwaliteit centraal. Eigenaar Gert-Jan van Beek werkt dan ook alleen met partijen die meegaan met zijn toenemende kwaliteitseisen. Het Anker is er één van die partijen, als leverancier van Dekalb White-hennen.

Aan de rand van Rhenen heeft Pluimveegroep Van Beek twee stallen met elk 34.000 hennen. Daarnaast staat een modern pakstation, waar de eieren worden gesorteerd en getransporteerd naar horecabedrijven, zelfstandige supermarkten, marktkooplieden en landwinkels. Sinds deze maand beschikt het pakstation over een nieuw en verdiept laaddock, zodat vrachtwagens efficiënt hun voorraad kunnen ophalen. Het tekent de koers en de ondernemingsgeest van de 34-jarige Gert-Jan van Beek.

Van Beek studeerde HBO Management Economie en Recht, en werkte na zijn studie een aantal jaren in de makelaardij. De wens om agrarisch te ondernemen trekt hem uiteindelijk in het pluimveefamiliebedrijf, waar hij als kind al jaren rondliep. Samen met zijn vader stippelt hij de koers naar de toekomst uit en op basis van het scherp sturen op cijfers neemt kwaliteit een steeds belangrijkere rol in het bedrijf in. In 2010 komt de tweede locatie. Om risico te spreiden houden ze daar vleeskuikennouderdieren. In 2015 vragen ze voor het eerst pakstation erkenning aan om de scharreleieren uit Rhenen zelf te vermarkten. Sinds 2018 is het een zelfstandig pakstation, mede dankzij de overname van een gerenommeerd pakstation uit de regio. Vanaf maart 2021 staat er in het pakstation een moderne sorteermachine, overgenomen van een bedrijf in Oostenrijk.

Dekalb White

‘Om kwaliteit te kunnen leveren, begint het altijd met een goede kip. Die hebben we gevonden met de Dekalb White, die Het Anker ons levert. De Dekalb White is goed omdat de kip qua gedrag prettig is om mee te werken, en ze leggen veel eieren die lang en goed sorteerbaar zijn. Ze leggen weinig buiten hun nest en de eieren hebben een goede schaalkwaliteit en gaan efficiënt met voer om’, aldus Van Beek.

Het Anker zorgt naast levering van de hennen ook voor begeleiding. Van Beek: ‘Er vinden periodieke bezoeken van vakkundige medewerkers plaats. In het begin van de koppel is er wekelijks bezoek. Daarna neemt de bezoekfrequentie af, naar gelang het noodzakelijk is. Bij Het Anker zit veel ervaring en veel kennis, en ze werken met korte lijntjes. Dat past bij ons’.

Voor Van Beek is een leverancier een partner. Een partner die meedenkt en meegroeit naar de toekomst toe. Die toekomst is onder andere dat het merk “eitje van de boer” verder wordt uitgebouwd tot een duurzaam streekproduct waarbij dierenwelzijn centraal staat en het ei via een korte keten de eindgebruiker bereikt.

Samenwerken

Van Beek: ‘Ik wil het verhaal vertellen van de kip en van het ei. De meeste consumenten weten weinig van eieren. Daar willen wij verandering in aanbrengen. Daarom wil ik het verhaal goed vertellen, een sterk merk bouwen en werken met vaste partners die er allemaal aan kunnen verdienen. Tachtig uur in de week werken om 6 of 7 cent per ei te krijgen, moeten we niet meer willen. Er moet minder kostprijs-gedreven worden gedacht en er moet meer aandacht komen voor kwaliteit en transparantie, én voor meer kortere logistieke lijnen. Daarom hebben we naast onze pluimveehouderijen ook een zelfstandig pakstation gebouwd. We schalen graag op. Daarbij spelen onze partners zoals Het Anker een belangrijke rol. Want je kunt alleen kwalitatief groeien door samen te werken’.

 
 

Inloggen op de ledenportal