Pluimveeweb: Geen vogelgriep bij dode watervogels in Zeeland

18-08-2021
De dode bergeenden die vorige week op standen in Zeeland lagen, hadden geen hoog pathogene vogelgriep (HPAI). Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Op diverse stranden in de Zeeuwse gemeenten Vlissingen en Veere werden sinds vorige week maandag 9 augustus grote aantallen dode bergeenden aangetroffen. Onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research uit Lelystad onderzocht de dode bergeenden. „In het eerste deel van de onderzochte vogels uit Zeeland hebben we geen HPAI kunnen aan tonen. Op dit moment zijn we aanvullend onderzoek aan het doen: Er worden op dit moment swabs van andere dode vogels afkomstig uit Zeeland getest. Wanneer wij HPAI H5 aantonen dan zullen wij dit publiceren op onze website”, zegt veterinair bioloog Evelien Germeraad van WBVR.

Ook in het gebied tussen Hengelo en Enschede en tussen het Twentse Driene en Twekkelo nabij Hengelo en Enschede zijn de afgelopen weken in totaal ongeveer 300 dode watervogels gevonden. Ook hier werd geen vogelgriep vastgesteld.

Pluimveehouders lijken zich dan ook geen extra zorgen hoeven te maken over de vogelgriep. „Pluimveehouders kunnen hun pluimvee het beste beschermen door de biosecurity maatregelen goed in acht te nemen. Op de deze website staan enkele hygiëne maatregelen ter preventie van vogelgriep, maar die zijn natuurlijk ook werkzaam tegen andere ziektes”, zegt Germeraad.

 
 

Inloggen op de ledenportal