Pluimveeweb: ‘Meer aandacht voor grote hobbypluimveehouders noodzakelijk’

26-08-2021
Legpluimveehouder Jolanda Kieftenbeld sprak donderdag 26 augustus met burgemeester Dadema van gemeente Raalte. „Zij zijn als gemeente compleet verrast door de uitbraak van vogelgriep bij de hobbypluimveehouder en vergunningsplichten. Zij zoeken dit nader uit en koppelen het terug.”

Jolanda Kieftenbeld, legpluimveehouder in Haarle, mmmEggie en mede voorzitter van LTO afdeling Salland, deelde woensdagavond het bericht ‘Besmette hobbypluimveehouder is vergunningsplichtig’ en ontving donderdagochtend al vroeg een telefoontje van de gemeente. Kieftenbeld zit met haar leghennenbedrijf in het 10 kilometergebied van de besmetting met hoogpathogene vogelgriep in Heeten.

Impact hobbybedrijven
„Ik was blij met het telefoongesprek met de burgemeester. We hebben een goed gesprek gehad en ik heb mijn zorgen geuit. De gemeente was niet op de hoogte van de vergunningsplicht van hobbypluimveehouders met 250 of meer dieren,” zegt Jolanda Kieftenbeld.

Voor de pluimveesector zijn de gevolgen groot. Ook dat heeft Kieftenbeld aangekaart. „Uit mijn gesprek bleek dat deze zaken compleet nieuw zijn voor de gemeente. Zij zijn er nu verder ingedoken om de verantwoordelijkheden uit te zoeken en welke acties ondernomen moeten worden. Ook wil ik graag weten of er nog meer grote hobbypluimveebedrijven in onze gemeente zijn en hoe de gemeente daarmee omgaat.” Hetzelfde geldt voor de hobbyist pluimveehouder. Ook hij zal niet op de hoogte zijn geweest van de verplichtingen.

Voor andere gemeenten en lokale belangenbehartigers een goede zaak om te kijken hoeveel hobbyisten met 250 of meer dieren onbekend zijn met de regelgeving. De burgemeester koppelt de antwoorden terug met Jolanda Kieftenbeld.

Boerderijwinkel
Kieftenbeld zet veel eieren af via haar boerderijwinkel. Klanten kunnen nu de winkel en automaten bezoeken voor aankoop van vlees of andere producten. De verkoop van eieren is tot nader order gestopt. Kieftenbeld heeft 25 augustus trays geleverd gekregen en heeft volgende week weer voer nodig. Ze hoopt uiterlijk vrijdag 27 augustus uitslag te krijgen of de eieren opgehaald kunnen worden. „Ik heb nagevraagd of het mogelijk is om eieren van een collega pluimveehouder buiten het gebied aan te kopen voor onze afzet. Maar dat is helaas niet toegestaan. Klanten die nu elders eieren gaan kopen, zijn we hopelijk niet kwijt.”

 
 

Inloggen op de ledenportal