Pluimveeweb: Eierprijs in supermarkt op recordhoogte, voor leghennenhouder laag

23-09-2021
De eierprijs in supermarkten bleef in juni en juli op recordhoogte evenals de maanden ervoor. De eierprijzen voor leghennenhouders stegen in juni licht om vervolgens in juli weer iets te dalen en liggen op een relatief laag niveau. De prijzen die pakstations ontvingen in juni en juli, veranderde niet ten opzichte van de maanden daarvoor. De prijsindex voor afzet van eieren naar het buitenland ligt op een duidelijk lager niveau dan voor supermarkten en pakstations en veranderde in juni en juli weinig.

Dat maakte Agrimatie van Wageningen Economic Research woendsag 22 september bekend. Volgens het normale seizoenpatroon dalen de eierprijzen voor de pluimveehouder in de zomer. Door het warme weer en als gevolg van de vakanties is er minder vraag naar eieren. De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd.

De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs verkocht. Om deze reden moeten de cijfers over de vergelijking van de consumentenprijs en de af-boerderijprijs voorzichtig geïnterpreteerd worden, stipt Huis Silves van Agrimatie aan. Door de hogere prijzen voor voer staan de marges bij de pluimveehouders fors onder druk, stelt Silvis.

Prijsvorming

De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs voor de eieren. Veel leghennenhouders werken met een vrije marktprijs. Dat betekent dat voor elke geleverde partij eieren de marktprijs van dat moment betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon in de marktprijzen. ’s Zomers zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Steeds meer leghennenhouders, die eieren met het Beter Leven keurmerk leveren aan de Nederlandse detailhandel, werken met vaste contractprijzen. Voor elke ronde leghennen worden prijsafspraken gemaakt. Lees meer op de website Agrimatie van Wageningen Economic Research.

 
 

Inloggen op de ledenportal