Boerderij: Eierprijzen stijgen in gezonde markt

24-09-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De prijsstijging bij kooi- en scharreleieren zette deze week onverminderd door, hoewel de stijgende lijn bij kooi-eieren iets afvlakt.

 

De NOP-richtprijs van bruine scharreleieren van 62-63 gram steeg met 18 cent naar € 7,43 per 100 eieren. Dat is € 1,04 meer dan een jaar geleden. De witte scharreleieren noteerden ook hoger: € 6,55, 15 cent meer dan vorige week en 75 cent meer dan een jaar geleden.

Steun aan de onderkant

Eierhandelaren omschrijven de eiermarkt momenteel als ‘mooi’, ‘gezond’, ‘vast’ en ‘redelijk lopend’, er zijn weinig haperingen, maar er is ook weinig reuring, de binnenlandse vraag viel een enkeling wat tegen. Er is sprake van een gezonde consumptie in de belangrijkste afzetgebieden Duitsland en Nederland. De oplopende Duitse notering ondersteunde de NOP-notering.

De krapte aan kooi-eieren leidt tot vraag naar de goedkopere scharreleieren, de ongecertificeerde, basis-EU-eieren. De gecertificeerde scharreleieren profiteren van deze steun ‘aan de onderkant’. Die naar verwachting nog wel even zal aanhouden.

 

Pas op de plaats

De eierprijzen komen nu wel op een niveau dat sommige partijen die niet perse hoeven te kopen iets achterover leunen en even pas op de plaats maken en afwachten. Die eerst opmaken wat er nog staat. Er zijn dan ook wat minder bestellingen, waardoor de eieren wat lastiger zijn te verkopen.

Toch verwachten handelaren dat de gezonde stemming nog wel zal voortduren en dat de prijs nog wel iets zal oplopen. Oktober en november zijn doorgaans goede maanden, normaliter zou de wekelijkse behoefte van week tot week gestaag oplopen. Maar ‘zo veranderlijk als het weer en onvoorspelbaar!’ typeren Duitse marktanalisten de eiermarkt en de huidige bestelhoeveelheden in het algemeen.

Industrienotering vlakt iets af

De notering van de industrie-eieren steeg deze week verder, maar de groei vlakte wel af. De industrie-kooi-eieren noteerden 94,9 cent per kilo (+2,7%), de industrie-scharreleieren 97,4 cent (+1,8%). Beide NOP-noteringen zijn de afgelopen zes weken met zo’n 40% gestegen. Naar een acceptabel niveau om kostendekkend te kunnen produceren.

 

Grondstof voor sauzen

De industrie produceert deze en komende maand eiproducten die dienen als grondstof van voedingsmiddelen zoals sauzen, voor de kerst. Dat leidt mogelijk tot extra vraag van de eiproductenfabrikanten. Bij sommige verwerkers van die eiproducten is evenwel enige terughoudendheid met het oog op een eventuele nieuwe Covid-golf. Vorig jaar zijn veel producten waarin eiproducten waren verwerkt vernietigd, omdat de tht-datum was overschreden nadat de vraag (vanuit de horeca) was weggevallen wegens Covid. Elke levensmiddelenfabrikant trekt op dit punt zijn eigen plan, waardoor het effect op de vraag van de industrie lastig is in te schatten.

Prognose: licht stijgend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal