Boerderij: Stabiele eiermarkt gesteund door stevige bodem

01-10-2021

De eierprijs maakt deze week een horizontale beweging.

 

Na een prijsstijging van € 1 per 100 eieren in zes weken is het prijspeil op een niveau beland waarop kopers even afwachten. Sommigen kijken achterom en vinden de eieren duur worden. En waar het prijspeil historisch gezien voor de tijd van het jaar niet verkeerd is, kijken pluimveehouders daar anders tegenaan. De kostprijs is ook hoog door duur voer, energie en andere kosten.

De afwachtende houding zorgt voor een rustiger marktverloop. Waar eierhandelaren afgelopen weken leeg waren aan het eind van de week, houden ze nu weer wat voorraad over. Dat is ook terug te zien in de prijs. De stijgende lijn van afgelopen weken vlakt af. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram boekt slechts 2 cent bij door van € 7,43 naar € 7,45 per 100 stuks te stijgen.

 

Industrie zet de toon

Opvallend is dat kooi-eieren schaars zijn. Door ruimingen vanwege vogelgriep in Polen zijn de voorraden daar flink geslonken. De beschikbare eieren zijn voor de interne markt nodig en daardoor komen er minder Nederland binnen. Ook in Oekraïne heeft de markt een goed prijspeil bereikt, waardoor er minder druk op de Europese markt komt. Die druk komt ook niet van verder weg; wereldwijd worden er minder leghennen gehouden. Het basisproduct is daarmee gevraagd, en dat geeft een stevige bodem in de markt bij de prijsvorming.

De markt is daarmee 180 graden gedraaid. Tijdens de coronamaatregelen floreerden de winkelverkopen en was de vraag naar het basisproduct veel kleiner doordat exportmarkten weg vielen, en horeca en festivals buiten spel stonden. Nu het oude normaal weer terugkeert, is het de industrie die de toon zet. Waar de industrieprijs en die voor consumptie-eieren lange tijd ver uit elkaar lagen, zijn die enorm naar elkaar toegetrokken. De Franse industrie-eiernotering (Rungis) staat zelfs op € 1,00 per kilo. Dat is ook het niveau waarop de Duitse notering voor scharreleieren voor de industrie staat. Kooi-eieren staan daar op € 0,90 per kilo. De Nederlandse noteringen zitten daar tussenin. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt 1,6 cent naar € 0,965 per kilo. Een kilo scharreleieren voor de industrie doen € 0,978 per kilo.

 

Verwerkers spreken voorraden aan

Bij die laatste is de vaart omhoog er ook wel uit. Eierhandelaren en pakstations verwachten dat dit komt omdat verwerkers hun voorraden beginnen aan te spreken. Er is afgelopen zomer veel de koeling in gegaan. Normaal komt dat er in de duurdere periode voor kerst weer uit, maar het vermoeden is dat ze daar nu al wat eerder aan begonnen zijn om de prijsstijging te temperen.

Dat de prijsstijging afvlakt, geeft nog niet direct paniek. De stevige bodem boden in de markt geeft vertrouwen. En er zijn wel voorraden, maar eieren gaan nog altijd vlot van A naar B. Zeker bruine scharreleieren zijn er volgens handelaren niet teveel. De verwachting is daarmee dat het rustige beeld zich ook volgende week zal doorzetten.

Prognose: stabiele prijs.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal