Boerderij: Eierprijzen stabiliseren bij afwachtende markt

08-10-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De prijsstijging van de laatste weken vlakte deze week af.

 

De scharrelprijs ging nog wel ietsjes omhoog, maar de industrienoteringen maakten een pas op de plaats. De NOP-richtprijs van bruine scharreleieren van 62-63 gram steeg 6 cent naar € 7,51 per 100 eieren. Dat is 98 cent meer dan een jaar geleden. De witte scharreleieren noteerden ook hoger: € 6,55, een stuiver meer dan vorige week en 68 cent meer dan een jaar geleden.

Eiermarkt in balans

Er was dus nauwelijks verandering ten opzichte van vorige week. De eiermarkt laat zich goed omschrijven als afwachtend en evenwichtig. De een heeft wat over, de ander heeft iets nodig. Maar niet veel.

Lees verder onder de grafieken.

 

Vraag en aanbod eieren in balans

Na een behoorlijke herstelfase in de laatste maanden lijken vraag en aanbod nu aardig in balans. Toegenomen vraag vanuit de horeca met de versoepeling van de coronamaatregelen heeft bijgedragen aan wat meer vraag. Maar het is, zoals enkele keren geschreven, vooral het geringere aanbod van kooi-eieren dat van onderaf de markt wat omhoog duwt. Het aanbod vanuit Polen, waar dit voorjaar flink wat koppels zijn geruimd, zit nog niet op het oude niveau.

De vaste handel liep deze week goed, maar de vrije handel was ‘stug’. Vragers waren terughoudend, eieren waren snel te duur, aldus een handelaar. Dat gold ook voor de industrie. Eieren genoeg of prijs te hoog, kregen aanbieders te horen. Vooral de witte scharrels liepen moeilijker. Een handelaar sprak van een ‘taaie’ markt en het was rustiger dan we zouden wensen.

Klein verschil industrienoteringen

De notering van de industrie-eieren maakte deze week een pas op de plaats. De industrie-kooi-eieren noteerden 96,5 cent per kilo, net zoveel als vorige week. De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren noteerde 98,1 cent, drie cent hoger dan vorige week. Slechts 1,5 cent zit er tussen industrie kooi en industrie scharrel.

 

Stabiliteit

De eierprijs is hoog, maar de kostprijs ook, dus pluimveehouders zien graag een hogere eierprijs. Handelaren verwachten voor de komende weken echter weinig verschil in vraag en aanbod, dus een stabiele markt en dito prijzen. In november wordt, richting kerst, een oplopende vraag verwacht.

Prognose: stabiel.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal