Pluimveeweb: 'Voedsel te goedkoop, een citroen die bijna is uitgeperst'

24-10-2021
„Voeding is te goedkoop, het heeft geen nut dat nog langer te ontkennen.” Met deze uitspraken benoemt eigenaar en bestuursvoorzitter van 2 Sisters Food Group Ranjit Singh Boparan een problematiek die al geruime tijd leeft bij veel boeren. Ranjit wijst erop dat kip duurder wordt voor consumenten.

„De dagen dat je een gezin van vier kon voeden met een kip van 3,50 euro zijn afgelopen", volgens Ranjit. „Voeding is te goedkoop, het heeft geen nut dat nog langer te ontkennen. We hebben dringend nood aan transparante en eerlijke prijzen. Deze crisis moeten we gebruiken als een ‘reset’ en we moeten duidelijk maken wat dat gaat betekenen.” Volgens hem ondermijnt de inflatiedruk de hele infrastructuur van de voedingsketen en vindt dat hij eerlijk moet zijn tegenover zichzelf en de samenwerking met zijn leveranciers en hun klanten. Dat daar een prijskaartje tegenover staat is onvermijdelijk.

Margeverdeling in keten ontwricht

De visie van Ranjit zal door menig boer worden gedeeld en beperkt zich niet louter tot de pluimveesector, eveneens in de melk- en varkenssector – en in de meeste landbouwsectoren - is de situatie schrijnend.

Eerder deed voorzitter Danny Coulier van de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee een spraakmakendere uitspraak: „Voor één kop koffie moeten we 40 volgroeide vleeskuikens afleveren." Als er dan promoties komen, zoals Lidl onlangs deed door kip aan te bieden aan 1,15 euro per kilo dan kan men zich volgens de Landsbond Pluimvee afvragen hoelang dit nog houdbaar is en dit terwijl de eisen steeds toenemen?

 
 

Inloggen op de ledenportal