Boerderij: Weinig spanning in de eiermarkt

05-11-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiernoteringen maakten deze week slechts kleine bewegingen, licht omhoog over de hele linie.

 

De NOP-richtprijs voor scharrel wit 62/63 gram ging vier cent omhoog naar € 6,79, die van de bruine met drie cent naar € 7,57. Ter vergelijking: deze week een jaar geleden noteerden de witte scharreleieren € 5,91 en de bruine € 6,38. Een verschil van 88 cent (15%) bij wit en € 1,19 (91%) bij bruin. Over dat verschil met vorig jaar aan de opbrengstenkant hoor je niemand klagen.

“Er zit weinig spanning in de markt”, zo omschreef een eierhandelaar de situatie op de eiermarkt. “De markt zit in een stabiele fase”, zo typeerde een andere handelaar de markt, waar vraag en aanbod van eieren elkaar al weken redelijk in evenwicht houden. Met als gevolg dat de prijs ‘blijft hangen’. Op een flink hoger niveau dan vorig jaar, maar (voor velen veel) te laag ten opzichte van de sterk gestegen (voer)prijzen.

De vrije (binnenlandse) handel liep aardig, iets beter dan vorige week, maar met de prijs gebeurde weinig.

Industrieprijs ook stabiel

De NOP-industrienoteringen voor kooi- en scharreleieren noteren al meerdere weken (bijna) gelijk: de NOP voor kooi-industrie-eieren noteerde deze week vier cent lager op 97,3 cent (- 1 cent), die voor industrie-scharreleieren een cent hoger op 98,0 cent. De Duitse kooinotering Weser-Ems trok iets aan, vooral bij de witte.

De koopinteresse van de industrie wordt als goed omschreven, al zit het huidige prijsniveau op het randje van kopen of uitstappen. Eierverwerkers die voldoende voorraad hebben zullen bij het huidige prijsniveau makkelijker besluiten om die eerst aan te breken.

Geen prijsexplosie

Hoe verder? Een opleving van de markt (en de prijs) moet kunnen, zo beoordeelde een handelaar. In november, richting kerst, is de markt meestal wat vriendelijker. De consumptie trekt dan veelal aan. Dat zal dan vooral eieren gelden met allerlei (kwaliteits)claims. Het is voor eierhandelaren en pakstations met al die claims en concepten ‘passen en meten’ om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Een prijsexplosie valt van die aantrekkende vraag niet te verwachten. Een verhoging met centen, maar zeker niet met dubbeltjes, laat staan met kwartjes. Een handelaar verwacht pas eind november verbetering, de komende twee, drie weken nog geen verandering,

Volgens een Duitse marktanalyse is de normale ‘herfstrevival’ tot nu toe uitgebleven. En het is nauwelijks voor te stellen dat dit zo blijft: het seizoen met de hoogste omzet ligt voor ons. Door de zeer sterke stijging van de kosten, niet alleen van voer, maar ook van verpakking, energie en logistiek, en de zwakke marktsituatie van de afgelopen maanden zijn hogere eierprijzen noodzakelijk.

Zorgen zijn er om de vogelgriepuitbraken en de coronasituatie. Weer een winter met twee pandemieën? Gewoon niet te geloven…!, aldus het Duitse marktcommentaar.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal