Pluimveeweb: Belgische pluimveesector wil ophokplicht vanwege vogelgriep in omringende landen

11-11-2021
De Belgische pluimveesector pleit voor een ophokplicht vanwege de vogelgriepbesmettingen in Nederland en Frankrijk. Dat laat de Landsbond Pluimvee weten in een schrijven aan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) en David Carinval, de Belgisch minister van Landbouw.

Op 5 november stelde het Franse ministerie van Landbouw een ophokplicht in nadat het risico voor vogelgriep in Frankrijk was opgeschoefd naar 'hoog' vanwege een toename van het aantal gevallen in verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland en Italië. Ook in Frankzijn zijn er drie uitbraken van van vogelgriep op hobbybedrijven in de Franse Ardennen en het departement Aisne (Noord-Frankrijk, nabij Belgische grens) vastgesteld. Hiermee hoopt de Franse regering een herhaling van het scenario van vorige winter te voorkomen, toen er bijna vijfhonderd uitbraken van hoog pathogene vogelgriep op professionele bedrijven waren.

'Liever te vroeg dan één dag te laat'

Volgens Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee, wordt het tijd voor actie: „Het aantal vogelgriepgevallen in Nederland en in de andere omringende buurlanden neemt geleidelijk aan toe. Frankrijk is daarom ook reeds overstag gegaan om een ophokplicht in te stellen om de sector zoveel mogelijk trachten te vrijwaren. Het FAVV heeft bovendien al meermaals benadrukt dat er een zwaar vogelgriepseizoen voor de deur staat. Als pluimveeorganisatie zien wij dan ook geen enkele reden om nog langer op de rem te staan voor het instellen van een ophokplicht. Als het virus in België uitbreekt, zijn we sowieso één dag te laat - zoals in Nederland -, daarom benadrukken we dat we een ophokplicht liever twee weken te vroeg zien dan één dag te laat”, aldus Coulier.

 
 

Inloggen op de ledenportal