Boerderij: Vogelgriep in Belgiƫ treft Brabantse bedrijven

09-12-2021

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

In het gebied rond Baarle-Nassau en bij Lage Mierde is een beperkingszone ingesteld.

 

In het nabij gelegen Weelde in België is namelijk vogelgriep geconstateerd. Volgens Avined liggen in het Nederlandse deel van de beperkingszone van 10 kilometer zes vleeskuikenbedrijven en twee legpluimveebedrijven. Er liggen geen Nederlandse pluimveebedrijven in het 3 km-gebied rond het Belgische bedrijf. De hoogpathogene vogelgriep is aangetroffen bij een vermeerderingsbedrijf met 38.000 kippen in Weelde in de provincie Antwerpen. Dat ligt in de gemeente Ravels, waardoor de maatregelen van het ministerie de naam Ravels 2021 dragen.

Vervoersverbod in Nederlands deel

Met de regeling heeft LNV een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in het Nederlandse deel van de beperkingszone. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Ook bij Franse grens

In het West-Vlaamse Alveringem in België werd woensdag eveneens HPAI vastgesteld, bij een vleeskuikenbedrijf met 26.000 dieren. Daar loopt het beperkingsgebied tot over de Franse grens. In die regio waren al beperkingen van kracht, omdat eerder in Frankrijk bij een nabijgelegen pluimveebedrijf vogelgriep was geconstateerd.

Lutjegast

In Nederland zijn de afgelopen periode juist enkele beperkingszones opgeheven. Met ingang van vrijdag 10 december komt er ook een einde aan de beperkingen rond Lutjegast (Gr.).

 

 
 

Inloggen op de ledenportal