Boerderij: Vogelgriep en drie preventieve ruimingen in Lunteren

11-03-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Op een biologisch pluimveebedrijf met leghennen in Lunteren (Gld.) is vogelgriep vastgesteld. Naast het besmette bedrijf worden drie andere pluimveebedrijven in de buurt geruimd. Er is een vervoersverbod voor levend pluimvee ingesteld voor de gehele regio 10.

Bij het besmette bedrijf, waar waarschijnlijk een hoogpathogene variant van vogelgriep is aangetroffen, worden de circa 40.000 hennen uit twee stallen geruimd. Binnen 1 kilometer liggen drie bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Om te voorkomen dat het virus in dit pluimveedichte gebied verder verspreidt, worden deze pluimveebedrijven met 28.500, 26.500 en 2.800 dieren preventief geruimd. In de 1-kilometerzone zijn nog drie andere pluimveebedrijven, maar daar is geen pluimvee aanwezig, aldus het ministerie van LNV.

Binnen de 3-kilometerzone liggen 46 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10-kilometerzone liggen 228 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Bovendien is een vervoersverbod afgekondigd voor levend pluimvee en andere risicovogels in regio 10, een groot gebied van Hilversum tot Deventer en via Arnhem naar Utrecht. Hierop geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagkuikens.

Kamerbrief

Minister Staghouwer van LNV heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij schrijft dat de preventieve ruimingen noodzakelijk zijn om olievlekwerking in een pluimveedicht gebied te voorkomen. “Deze besmetting in Lunteren heeft een enorme impact op de te ruimen bedrijven, de ondernemers, hun gezinnen, de dieren en ook op omliggende bedrijven in de regio. Ik ben me daar zeer van bewust.”

Op 1 maart was er een besmetting in het nabijgelegen Wageningen en twee weken eerder bij leghennen in Putten. Op 24 januari werd vogelgriep vastgesteld bij een vermeerderaar van eenden in Ede.

 
 

Inloggen op de ledenportal