Boerderij: Pluimveehouders willen meer geld voor eieren

11-03-2022

Redactie

ANP

persbureau

Pluimveehouders willen meer geld voor hun eieren. De voerkosten zijn door de oorlog zo hard gestegen dat ze geld toeleggen op de productie van eieren.

Als supermarkten geen hogere inkoopprijzen gaan betalen voor eieren, wordt het onzeker of ze met Pasen nog wel te koop zijn. Door de oorlog in Oekraïne zijn de voerkosten voor pluimveehouders zo hard gestegen dat ze geld moeten toeleggen op ieder ei dat ze produceren. Als dat te lang duurt is het voor pluimveehouders onhoudbaar om nog eieren te blijven leveren, waarschuwt belangenvereniging LTO Pluimveehouderij/NOP.

“Als pluimveehouders zelfs de voerkosten niet meer terug kunnen verdienen dan gaan – simpel gezegd – de kippen naar de slacht en ligt de eierproductie stil. Dan heb je dus geen Nederlandse eieren in de schappen als het Pasen is”, zegt vakgroepvoorzitter Kees de Jong.

Duurder voer

Oekraïne is een belangrijke producent van grondstoffen voor diervoer, zegt De Jong. Hoewel Nederlandse pluimveehouders niet veel importeren uit het Oost-Europese land zelf, zorgt het wegvallen van de Oekraïense grondstoffen op de wereldmarkt wel voor veel duurder diervoer.

Sinds de oorlog is de prijs van kippenvoer volgens LTO Pluimveehouderij/NOP ruim een kwart gestegen. Vergeleken met vorig jaar, het moment dat pluimveehouders contractafspraken maakten met supermarkten, ligt de voerprijs ruim de helft hoger. De kostprijs van een ei bestaat normaal gesproken voor 65% uit voerkosten.

Productie veiligstellen

De Jong beseft dat niemand zit te wachten op prijsverhogingen, nu de inflatie erg hoog is en door de oplopende energierekening alleen maar toeneemt. Maar volgens De Jong is het noodzakelijk dat supermarkten meer gaan betalen om de productie van eieren veilig te stellen. “Wij doen toch deze oproep aan de keten omdat je als pluimveehouder niet dagelijks verse eieren kunt blijven produceren als je op elk ei verlies lijdt.”

Onderling afstemmen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), een branchevereniging voor supermarkten, benadrukt dat veel bedrijven te maken hebben met een onzekere toekomst en verstoorde wereldmarkt. Ook supermarkten kampen daar mee. “Daarom is het belangrijk dat alle bedrijven die te maken hebben met commerciële relaties zoveel mogelijk onderling afstemmen hoe er met tekorten en onzekerheden omgegaan kan worden”, laat CBL weten. De koepelorganisatie van supermarkten hoopt ook dat de overheid zal helpen met het verlichten van financiële lasten, bijvoorbeeld door belastingen op energie te verlagen.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal