Boerderij: Al 3 weken geen vogelgriepuitbraken

07-04-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

De einddatum van de vervoersbeperking in het gebied rond Hekendorp (U.) in verband met de vogelgriep is donderdag 8 april. Er resten dan alleen nog vervoersbeperkingen rond Lunteren. In Nederland zijn al 3 weken geen nieuwe besmettingen. In Frankrijk waren er echter alleen al in de eerste week van april meer dan 30 uitbraken.

In Hekendorp werden op 5 maart zo’n 121.000 leghennen en opfokleghennen geruimd. Daarna was er op 10 maart een uitbraak op een leghenbedrijf in Lunteren (Gld.), waarbij naast het besmette bedrijf ook 2 andere leghenbedrijven en een pluimveehouderijen met vleeskuikenouderdieren preventief werden geruimd. Op 18 maart was er ook nog een besmetting bij kleinschalige houderij, eveneens in Lunteren.

Lunteren

Het vervoersverbod rond de eerste locatie (Lunteren I) loopt 11 april af, maar omdat het gebied van het vervoersverbod grotendeels overlapt met die van Lunteren II, duurt het toch nog tot 19 april totdat alle beperkingen rond Lunteren worden opgeheven. De 3-kilometerzone van Lunteren II wordt wel al op 10 april opgeheven. Deze zone gaat dan deel uitmaken van het 10-kilometergebied.

Vogelgriep bij wilde vogels

Het risico op nieuwe uitbraken is nog steeds aanwezig. Eind maart is er nog vogelgriep geconstateerd bij wilde vogels in Nederland, blijkt uit de database van Europees referentielab IZSVe. Ook was er op 30 maart een uitbraak in België, bij een vermeerderingsbedrijf in het West-Vlaamse Meulebeke.

Frankrijk

Naast een uitbraak bij kalkoenen in Duitsland waren er in de eerste week van april veel uitbraken in Frankrijk, met name in het middenwesten in de Vendée en in het zuidwesten van het land. Met de 31 recente uitbraken komt volgens de Franse autoriteiten het totaal sinds oktober vorig jaar uit op bijna 1200 besmettingen met vogelgriep.

 
 

Inloggen op de ledenportal