Pluimveeweb: Opnieuw vogelgriep in Lunteren; eendenbedrijf geruimd

21-04-2022
Opnieuw is op een pluimveebedrijf in Lunteren vogelgriep H5 vastgesteld. Dit maal op een eendenbedrijf. Volgens de NVWA gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Alle 3.000 eenden op het bedrijf worden geruimd.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 8 andere bedrijven met pluimvee, waaronder een broederij, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De bedrijven worden met uitzondering van de broederij uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen.

Deze bedrijven liggen in pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De ruimingen worden uitgevoerd door de NVWA.

7 bedrijven met 145.370 dieren

Op de 7 bedrijven in de 1 kilometer zone die preventief geruimd worden, zijn in totaal circa 145.370 dieren. Deze aantallen zijn gebaseerd op registratiesystemen. Definitieve aantallen kunnen in de praktijk afwijken.

Binnen de 3 kilometerzone liggen 32 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3 kilometerzone wordt al gemonitord na de besmetting in Barneveld van 15 april 2022.

In de 10 kilometerzone liggen nog 254 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd, na de besmettingen in Lunteren en Barneveld.

 
 

Inloggen op de ledenportal