Boerderij: Staghouwer: geen extra financiƫle steun voor pluimveehouders

26-04-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Voor pluimveehouders die door vogelgriep inkomsten zien wegvallen komt geen steunfonds. Dat zei landbouwminister Henk Staghouwer na afloop van een besloten bijeenkomst met enkele pluimveehouders in de Gelderse Vallei die zijn geconfronteerd met vogelgriep (AI).

Pluimveehouders hoopten dat de minister wat voor hen zou kunnen betekenen, omdat ondernemers die tijdens Covid-19 omzet verloren, steun kregen in de vorm van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). “Pluimveehouders hebben me de vraag gesteld of er voor hen een fonds kan komen, maar ik heb hun verwachting gemanaged; daar heb ik geen financiële mogelijkheden voor.”

Wel vergoeding bij geruimde dieren

Pluimveehouders krijgen uit het Diergezondheidsfonds een vergoeding voor geruimde dieren, maar niet voor wegvallende inkomsten door leegstand. René Verhulst en Jan Luteijn, burgemeesters van respectievelijk Ede (waar Lunteren toe behoort) en Barneveld, hadden graag gezien dat de overheid getroffen pluimveehouders tegemoet zou komen in de vorm van een tijdelijk fonds, maar dat komt er dus niet. Ze wezen erop dat getroffen pluimveehouders met tijdelijke financiële problemen wel in aanmerking kunnen komen voor het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), een gemeentelijke kredietregeling voor zelfstandige ondernemers.

Minister Staghouwer zei dat hij ernaar streeft de getroffen pluimveehouders te bellen om ze een hart onder de riem te steken. Nu er zoveel uitbraken zijn, is dat echter lastig geworden. De verhalen van pluimveehouders raken hem iedere keer weer, zo stelt hij.

Bezoekverbod

In de Kamerbrief van vorige week donderdag kondigde minister Staghouwer een aangescherpt bezoekverbod aan in twee regio’s aan. Niet alleen de stallen, maar alle bedrijfsgebouwen behalve het woonhuis zijn verboden terrein voor niet strikt noodzakelijk bezoek. Een landelijke aanscherping van het bezoekverbod is echter volgens de minister niet nodig.

Afschermplicht

Op lokaal niveau proberen de gemeenten Ede en Barneveld hobbyboeren te wijzen op de afschermplicht en mensen duidelijk te maken dat ze geen dode vogels moeten aanraken. Burgemeester Luteijn verwerpt de kritiek dat hij de Koeweide in Barneveld eerder had moeten afsluiten. Dat is een park waar dode vogels werden aangetroffen, gelegen relatief dicht bij pluimveehouderijen. Hij noemt de afsluiting afgelopen weekend juist een teken van verantwoordelijkheid nemen.

Mocht er in Den Haag discussie komen over het risico van veel pluimveehouderijen in een gebied, willen beide gemeenten daar bestuurlijk bij betrokken worden. Burgemeester Verhulst van Ede stelt dat er in Frankrijk en de Verenigde Staten eveneens veel besmettingen zijn, ook als de bedrijven ver uit elkaar liggen.

 
 

Inloggen op de ledenportal