Pluimveeweb: Satellietbeelden NASA voorspellen ruim 30 procent minder tarwe in Oekraïne

13-05-2022
In Oekraïne zal dit jaar minstens 35 procent minder tarwe geoogst worden dan in 2021. Dat berekent het geolokalistatiebedrijf Kayrros op satellietbeelden van het Amerikaanse ruimtevaartagenstschap NASA.

De verminderde oogst is een gevolg van de oorlog met Rusland. Daardoor is het Oekraïense zaaiseizoen ernstig verstoord. Als er geen verdere verstoringen zijn kan het land dit jaar nog 21 miljoen ton tarwe produceren (12 miljoen minder dan vorig jaar), maar die kans lijkt klein.

Geen opslagmogelijkheden

Doordat het conflict het intenst is in Oost-Oekraïne, de plek waar een groot deel van de tarweproductie plaatsvindt, is de kans groot dat de productie nog lager uitvalt. Bovendien is dat niet het enige probleem. Omdat Rusland nog altijd de Oekraïense havens blokkeert en uitvoer via de weg of het spoor niet dezelfde volumes aankan, kan de geoogste tarwe niet worden uitgevoerd en zitten de silo’s nog vol.

Oekraïne en Rusland zijn de belangrijkste bronnen van graan in het Middellands Zeegebied en het Midden-Oosten. Door de oorlog bereiken de tarweprijzen hun hoogste punt in twee jaar tijd, na een aantal jaren van droogte op het noordelijk halfrond.

Tekst: Laura Smit

 
 

Inloggen op de ledenportal