Boerderij: Eiermarkt: prijsdruk neemt iets toe

12-05-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De afzet liep deze week (week 18) aardig tot goed. Waar de een spreekt van ‘het loopt wel, maar stroperig’, zegt de ander dat het volgens verwachting gaat, dat de consumptie best goed is en de afzet goed blijft. Het aanbod neemt wel zoetjesaan wat toe.

De prijzen daalden over de hele linie, maar liggen nog steeds op een verschrikkelijk hoog niveau. Barneveld noteerde de kooi-eieren 10 tot 50 cent lager, gemiddeld over alle gewichten met 32 cent, en de scharreleieren 10 tot 20 cent lager, gemiddeld met 16 cent. De Amsterdamse Grossiers Index liet alle vier gewichtsklassen dalen, scharrel wit gemiddeld met 21 cent, scharrel bruin met 26 cent.

Weser Ems-notering

De Duitse Weser-Ems noteerde bij de scharreleieren de XL- en S-eieren onveranderd. De M- en L-eieren daalden bij de witte met gemiddeld 22 cent en bij de bruine met 15 cent. Bij de kooi-eieren ging er bij alle gewichten wat af, bij de witte gemiddeld 21 cent, bij de bruine 20 cent.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte met gemiddeld 20 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 18 cent omlaag naar € 13,81 en bij de bruine met 16 cent naar € 14,00. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 20 cent naar € 15,26 en bij de bruine met 17 cent naar € 15,57.

Verwerkers zijn niet kooplustig

De verwerkers waren deze week niet kooplustig. Boden ruim onder NOP-niveau. Er zijn meer mogelijkheden om aan eieren te kopen, ook goedkopere soorten (lees: kooi-eieren) waarvan het aanbod wereldwijd geleidelijk aan weer toeneemt. Aanbod van industrie-eieren is ook wat ruimer doordat eieren van wegens de hoge eierprijzen langer aangehouden koppels en ruikoppels minder goed sorteerbaar en geschikt voor tafelei zijn.

De industrienoteringen liepen ook deze week weer verder terug. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren zakte met 7 cent naar € 2,23, die voor kooi-eieren daalde met 6 cent naar € 2,04. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren ging met 8 cent omlaag naar € 2,20.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor industrie-scharreleieren met 7,3 cent omlaag naar € 2,152, die voor industriekooi-eieren ging met 7,8 cent omlaag naar 2,048. De Nederlandse industrienotering voor scharreleieren blijft ruim achter bij de Duitse. En het verschil tussen de NOP-tafeleinotering en de NOP-industrienotering loopt sinds Pasen steeds verder op.

 

Goede consumptie en afzet verwacht

De komende weken wordt nog een goede consumptie en afzet verwacht. De winkelbestellingen zijn goed. Het effect van heropzetten en aan de leg komen van jonge koppels zal over enkele weken merkbaar worden in het aanbod. Vraag en aanbod komen meer in balans. Hierdoor zal de prijsdruk langzaamaan toenemen, maar de verwachting is niet dat eieren goedkoop zullen worden. En met verder dalende voerprijzen ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de pluimveehouders.

In Duitsland blijven OKT-eieren schaars. En door de aanhoudende ophokplicht in Nederland is het aanbod van vrije-uitloopeieren in Duitsland krap. Duitse consumenten stappen over op bio- of op scharreleieren. De vraag is of ze weer vrije-uitloopeieren zullen kopen als het aanbod daarvan weer toeneemt.

Prognose eierprijzen: prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal