Boerderij: Eiermarkt: prijs brokkelt verder af

22-05-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De markt was deze week (week 20) ‘een tikkeltje minder’. De afzet liep aardig goed, maar wel wat rommelig vanwege de vrije Hemelvaartsdag. Doordat het aanbod geleidelijk aan wat toeneemt , verliep de vrije handel naar de pakstations wat moeilijker. Zeker bij het nog steeds hoge prijsniveau, hoewel de markt niet prijshoudend is. KAT-OKT-eieren zijn veel gevraagd door Duitse pakstations en de grote Nederlandse, non-KAT-eieren zijn lastig(er) te verkopen.

Barneveld noteerde de kooi-eieren 10 tot 30 cent lager, gemiddeld over alle gewichten met 21 cent, en de scharreleieren 5 tot 15 cent lager, gemiddeld met 11 cent. De Amsterdamse Grossiers Index liet de bruine M-scharreleieren gelijk en noteerde de witte M-scharreleieren zelfs een stuiver hoger. De andere gewichten daalden. Over alle vier gewichtsklassen bij scharrel wit gemiddeld met 9 cent, scharrel bruin met 10 cent. De AGI zit nu op het niveau van week 1 van dit jaar.

Weser-Ems en Rungis

De Duitse Weser-Ems noteerde de S-scharreleieren gelijk, maar alle andere gewichtsklassen lager dan een week eerder. Over alle vier gewichtsklassen daalden de witte scharreleieren met gemiddeld 11 cent, de bruine scharreleieren met 10 cent, de witte kooi-eieren met 11 cent en de bruine kooi-eieren met 14 cent.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte over de vier gewichtsklassen gemiddeld met 26 cent.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 13 cent omlaag naar € 13,68 en bij de bruine met 14 cent naar € 13,86. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 12 cent naar € 15,12 en bij de bruine met 16 cent naar € 15,41.

Industrie is afwachtend

De industrie was deze week afwachtend. In de hoop dat de eieren na Pinkeren goedkoper zullen zijn. De verwerkers doen het ook rustiger aan omdat het aantal alternatieven uit het buitenland, met name kooi-eieren, toeneemt. Voor de handel is de industrie vaak moeilijk te peilen. “Een tijdje terug betaalden ze meer dan € 2,50, nu vinden ze € 2 nog te duur.”

Er is al lang geen sprake meer van dat de industrie een bodem onder de tafeleiermarkt legt.

De industrienoteringen liepen ook deze week verder terug. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren zakte met 8 cent naar € 2,15, die voor kooi-eieren daalde met 6 cent naar € 1,98. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren ging met 6 cent omlaag naar € 2,14.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging zowel voor scharrel- als voor de kooi-eieren met 6,7 cent omlaag. Kwam bij industriescharreleieren op € 2,085 en bij industriekooi-eieren op € 1,981. De NOP-industrienotering voor scharreleieren is ongeveer een halve euro hoger dan een jaar geleden, die voor kooi-eieren is nu nog ongeveer 40 cent hoger.

Bij de industriekooi-eieren zitten NOP en Weser-Ems op hetzelfde niveau, bij de industriescharreleieren loopt de NOP-notering ruim achter op de Duitse.

Goede consumptie en afzet verwacht

Voor de komende week verwachten de pakstations wat meer drukte bij het uitleveren, omdat veel supermarkten, vooral die in Duitsland, bestellingen voor de Pinksterweek naar voren halen.

De komende weken wordt nog een goede consumptie en afzet verwacht. Vanaf half juni zal de afzet teruglopen, althans dat is gebruikelijk. Maar of dat dit jaar ook zo zal gaan? “Deze zomer zal vast anders zijn dan ooit tevoren”, zei een handelaar.

De prijsdruk zal toenemen, het hoge prijspeil zal verder afbrokkelen.

Prognose eierprijzen: prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal