Nu.nl: 'Ook mkb heeft baat bij vrijhandelsverdrag met VS'

20-04-2015

Gepubliceerd: 20 april 2015 13:56
Laatste update: 20 april 2015 14:35
   
Het Europese midden- en kleinbedrijf kan volgens de Europese Commissie veel voordeel halen uit TTIP, het voorgestelde vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten waarover momenteel wordt onderhandeld. 

Dat zegt Cecilia Malmström, de eurocommissaris van Handel, maandag op basis van een enquête (pdf). Daarvoor werden 869 Europese bedrijven ondervraagd, afkomstig uit de hele Europese Unie. 

28 procent van de Europese uitvoer naar de VS was in 2012 afkomstig uit het mkb. Bedrijven uit de land- en tuinbouwsector, de kledingsector en de chemische sector exporteren relatief veel, zo blijkt uit het rapport. 

Bij het exporteren lopen die bedrijven echter tegen een aantal barrières aan. Het voldoen aan technische voorwaarden en regels wordt het vaakst genoemd als knelpunt. Ook is het volgens veel bedrijven lastig om informatie te vinden over welke regels precies van toepassing zijn op hun producten. Ook noemen de bedrijven het uitgesloten worden van publieke aanbestedingsprocedures als een probleem.

''Het is volstrekte onzin dat TTIP alleen goed is voor multinationals'', aldus Malmström. "Het zijn zeker ook de kleinere bedrijven die de Amerikaanse markt willen betreden of al op die markt zitten."

Volgens El?bieta Bie?kowska, de eurocommissaris voor de Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Mkb, blijkt uit de inventarisatie dat ook het mkb voordeel zal hebben bij TTIP. "Het mkb zal er veel aan hebben wanneer we de non-tarifaire belemmeringen en administratieve rompslomp verminderen. Daar zijn we mee bezig binnen de EU, en hieruit blijkt dat het belangrijk is om hetzelfde te doen in de TTIP-onderhandelingen."

Handelsbelemmeringen 

Met het handelsakkoord TTIP (kort voor Transatlantic Trade & Investment Partnership) willen de VS en de EU de bestaande handelsbelemmeringen wegnemen tussen 's werelds grootste handelsblokken. Het vrijhandelsverdrag is nog niet af: de Verenigde Staten en de Europese onderhandelen al jaren over de precieze inhoud.

Over de inhoud is er bovendien nog niet veel bekend. De onderhandelingen gebeuren grotendeels achter gesloten deuren, zoals gebruikelijk is bij handelsverdragen.

Tegenstanders hekelen echter het gebrek aan transparantie, en stellen dat het akkoord ingaat tegen Europese normen en waarden. Zo zouden sociale, consumenten- en milieubescherming in gevaar komen door het verdrag. 

Handelsverdrag TTIP: de spookverhalen vs. de sprookjes

Dit moet u weten over het vrijhandelsverdrag EU-VS

Door: NU.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal