Boerderij: Rabobank verwacht prijsdaling graan en soja

13-05-2015
AKKERBOUW
Londen – De prijzen van graan en soja dalen volgend seizoen. Dat komt doordat de wereld in 2015/2016 opnieuw veel tarwe, mais en sojabonen oogst.
 
Vooral de sojaprijs staat onder druk, verwacht de Rabobank Agri Commodity Markets Research. Bij tarwe en mais is de prijsdruk wat minder.
 
De Rabo-analisten reageren op de eerste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) voor 2015/2016. Het USDA verwacht dat de eindvoorraden van tarwe, mais en sojabonen groot blijven. Dat drukt de prijzen. De eindvoorraad sojabonen is de grootste ooit. Bovendien heeft Zuid-Amerika net een recordoogst aan sojabonen achter de rug.
 
Bij mais slinkt de eindvoorraad iets. Maar die is nog steeds erg groot. De maismarkt blijft goed voorzien, analyseert de Rabobank. En dat geeft druk op de maisprijs. Datzelfde geldt voor de tarwemarkt. Bovendien heffen Rusland en Oekraïne hun exportbeperkingen op, zodat meer tarwe op de wereldmarkt komt. Daarnaast oogsten veel importerende landen veel tarwe, en kopen minder op de wereldmarkt.
door JAN ENGWERDA 13 mei 2015
 
 

Inloggen op de ledenportal