AgriHolland: Overleg afschermplicht voor pluimvee volgende week verder

29-03-2013

Een overleg tussen staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en het pluimveebedrijfsleven over een mogelijke afschermplicht voor pluimvee wordt komende week voortgezet. Dat is op 28 maart afgesproken in Den Haag.

Gevraagd was om alle in Nederland bedrijfsmatig gehouden pluimvee de komende drie maanden af te schermen van contacten met wilde vogels of met uitwerpselen van die vogels. Twee recente uitbraken van vogelgriep in Lochem en Zeewolde waren aanleiding voor dit verzoek. In beide gevallen ging het om bedrijven met vrije uitloop voor het pluimvee. Wilde vogels lijken de meest waarschijnlijke oorzaak van de uitbraken.

Voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO/NOP Pluimveehouderij heeft begrip voor de lastige positie van het ministerie. Er spelen volgens hem meerdere dilemma’s, die vooral te maken hebben met handelsbelangen. Volgens Hubers moet er wel snel duidelijkheid komen over hoe risico's verkleind kunnen worden.

Naar aanleiding van de uitbraken heeft Rusland besloten om met ingang van 29 maart geen pluimveeproducten, alsmede onder meer veevoer en voederadditieven uit de provincies Gelderland of Flevoland in het land toe te laten.

bron: LTO Nederland, 28/03/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 
 

Inloggen op de ledenportal