Boerderij: Winstwaarschuwing voor legpluimveehouderij

28-03-2013

Barneveld - De financiële situatie van legpluimveehouders wordt na het afgelopen gunstige jaar te rooskleurig voorgesteld. Dat vindt Pieter Kruit, directeur van Verbeek Broederij en Opfok in Lunteren.

"2012 was wellicht een goed jaar, maar het heeft bij lange na het drama van 2011 niet gecompenseerd”, zei Kruit woensdag in Barneveld tijdens de vergadering van de PPE Sectorcommissie Eieren. "Dat moet goed worden gecommuniceerd, vooral ook naar banken, want die hebben het idee dat het financieel goed gaat met de legpluimveebedrijven.”

Het afgelopen jaar waren de eierprijzen hoog, maar niet alle pluimveehouders hebben daarvan kunnen profiteren. Onder anderen degenen die juist net in de periode met hoge eierprijzen omschakelden naar diervriendelijker huisvesting om aan de nieuwe EU-eisen te voldoen, liepen de gunstige eierprijzen deels mis.

Bovendien is de eierprijs de afgelopen weken flink gedaald. Er was dit jaar totaal geen sprake van een Paaseffect. "Na Pasen komt pas echt de klap”, zo zei Arend Mijs, voorzitter van de vereniging van eierhandelaren Anevei, tijdens dezelfde vergadering. "Het zal voor een fors aantal legpluimveehouders lastig worden de komende zes weken het hoofd boven water te houden”, zo voorspelde hij.

In reactie op de gedaalde eierprijs worden koppels hennen vervroegd afgeslacht, maar worden ook koppels geruid om ze juist langer aan te houden. Mijs: "Als de eierprijs de voerprijs niet compenseert, gaat het heel slecht.”

door Hans Bijleveld 28 mrt 2013  

 
 

Inloggen op de ledenportal