Boerderij: Graan en soja duurder

11-04-2013

Chicago/Parijs - De graan- en sojaprijzen stegen donderdag tijdens de handelsdag op de termijnmarkt in Chicago. Woensdagavond stonden de noteringen onder druk na de publicatie van de Wasde-prognose door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Het USDA verhoogt in het laatste Wasde-rapport de beschikbaarheid van graan in de wereld. De productie valt mee ten opzichte van het vorige rapport. En het graanverbruik valt lager uit door de hoge prijzen.

Bij tarwe komt de wereldvoorraad aan het eind van dit seizoen op 182,3 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton meer dan in de vorige raming, maar wel 17 miljoen ton minder dan de beginvoorraad.

Bij mais verhoogt het USDA de beschikbaarheid opnieuw. Dat komt vooral doordat minder mais in veevoer gaat. Ook bij sojabonen gaat het USDA nu uit van een grotere eindvoorraad in de wereld.

Het USDA schat de voorraden mais en sojabonen in de VS lager in dan analisten hadden verwacht. Dat duwt de noteringen omhoog. Maar in de laatste voorraadpublicatie van het USDA was dat andersom. Dat leidde vlak na Pasen tot een forse prijsdaling bij mais en sojabonen.

door Jan Engwerda 11 apr 2013  

 
 

Inloggen op de ledenportal