Boerderij: 'Claim ophokplicht is blanco cheque'

11-04-2013

Den Haag - Wanneer een pluimveehouder een claim neerlegt bij het ministerie van landbouw omdat er een ophokplicht wordt afgekondigd, zal het ministerie de rechtszaak waarschijnlijk niet winnen.

"Ik heb geen inhoudelijk argument om een ophokplicht in te stellen. Het zou dus een blanco cheque zijn"?, reageert staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw na vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts tijdens een debat over diergezondheid. Pluimveehouders zouden een claim kunnen indienen omdat de ophokplicht mogelijk gevolgen heeft voor de vrije-uitloopstatus van hun bedrijven.

VVD-Kamerlid Helma Lodders diende donderdag een motie in waarin ze vraagt om toch een ophokplicht voor pluimvee in te stellen tijdens de vogeltrek, om hiermee het risico op besmetting met vogelgriep te beperken. Dijksma wijst dit voorstel fel af. Ze deed dit eerder deze week ook al in een debat. Dijksma zegt dat ze geen wetenschappelijke basis heeft om een ophokplicht in te stellen. De situatie is niet anders dan voorgaande jaren, waardoor een ophokplicht volgens Dijksma een buitenproportionele maatregel zou zijn, die bovendien de exportpositie van Nederland mogelijk in gevaar brengt. Dijksma verwacht dat er vanuit de EU en vanuit Rusland vragen zullen komen als er extra maatregelen genomen worden naar aanleiding van twee besmettingen met laagpathogene vogelgriep. Ook vindt Dijksma het verzoek om het pluimvee op te hokken tijdens de vogeltrek een ruim begrip. De vogeltrek vindt zowel in het voor- als in het najaar plaats en is geen hele duidelijke periode.
Volgende week wordt er gestemd over de motie.

door Mariska Vermaas 11 apr 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal