Boerderij: Zestig nieuwe griepgevallen H7N9

15-04-2013

Klik hier voor link naar oorspronkeljke artikel (bevat duidelijke grafieken en plaatjes over (ver)spreiding)

Stockholm - In China zijn inmiddels zeker zestig gevallen van de nieuwe griepvariant H7N9 gemeld. Dertien patiënten zijn overleden. Dat meldt het Europese centrum voor infectieziektecontrole ECDC in Stockholm.

Nog steeds is onduidelijk hoe het virus zich verspreidt. In zes Chinese provincies zijn ziektegevallen gemeld. De gemiddelde leeftijd is 65 jaar. De jongste patiënt is vier, de oudste 87. Zeventien slachtoffers zijn vrouw.

China heeft het vervoer van pluimvee aan banden gelegd. Tegelijk is een aantal pluimveeverzamelplaatsen (markten) geruimd, nadat bezoekers van die plaatsen ziek waren geworden. Het ziekmakend virus is in monsters van duiven, kippen en eenden gevonden, evenals in monsters die in het milieu zijn genomen op markten voor levend pluimvee in Shanghai, Jiangsu, Anhui en Zhejiang.

Onderzoekers tasten in het duister over de herkomst van het virus. Als het laagpathogene virus zich heeft genesteld in pluimvee, kan het een potentieel zeer gevaarlijk virus worden omdat de vogels er niet of nauwelijks ziek van worden en de mens eraan kan overlijden.

door Jan Braakman 15 apr 2013

 
 

Inloggen op de ledenportal