AgriHolland: Vogelgriepvirus H7N9 in China is vermoedelijk wijdverspreid

19-04-2013

Vanwege het aantal mutaties dat het virus heeft ondergaan in vergelijking met eerdere vogelgriep-uitbraken in het Italië en Nederland, moet ervan uitgegaan worden dat het vogelgriepvirus H7N9 al een tijd rondwaart en wijdverspreid is. Dat schrijven Nederlandse en Chinese onderzoekers in Eurosurveillance.

Op basis van vergelijkend genoomonderzoek van het virus van diverse H7-vogelgriepuitbraken bij pluimvee met het genoom van de H7N9 virussen die nu in China zijn gevonden, komen experts tot de conclusies dat het H7N9 virus wijdverspreid is. Het virus veroorzaakt zeer waarschijnlijk bij vogels geen ziekte, maar deze zijn vermoedelijk wel de bron. Op genoom-niveau is onderzocht hoe het virus zich heeft aangepast aan de menselijke gastheer.

Omdat dit virus bij vogels niet tot ziekte leidt, wordt infectie niet door klinische verschijnselen opgemerkt. Het lijkt erop dat niet alle mensen ziek worden als gevolg van besmetting. Om de verspreiding goed in beeld te brengen is een goed geplande surveillance en monitoring nodig. Tot nu toe lijkt het H7N9 nog niet makkelijk van mens naar mens te spreiden.

In het artikel in Eurosurveillance worden de genomen van diverse AI H7 influenza-uitbraken vergeleken. Ook is gekeken naar de ziekteverschijnselen en dodelijke slachtoffers die de diverse uitbraken bij mens en dier veroorzaakten.

bron: Centraal Veterinair Instituut - Wageningen UR, 19/04/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal