Boerderij: Twee Duitse kalkoenbedrijven geruimd

19-04-2013

Osnabrück - Twee kalkoenbedrijven in Landkreis Osnabrück (Nedersaksen) zijn vandaag geruimd vanwege een besmetting met de laag pathogene aviaire influenza van het type H7. Om beide bedrijven is een beperkingsgebied met een straal van 1 km ingesteld waarbinnen het vervoer van pluimvee en pluimveeproducten is verboden. In het beperkingsgebied zijn geen andere bedrijfsmatige pluimveebedrijven gevestigd. Wel zijn er drie hobbypluimveehouders die samen 26 leghennen, 3 eenden en 3 kalkoenen houden.

De besmette bedrijven liggen in de gemeente Artland, waarvan het dorp Quakenbrück de belangrijkste kern is. Quakenbrück ligt 50 km ten noorden van Osnabrück en 20 km ten zuiden van Cloppenburg. De besmette bedrijven liggen daarmee in een zeer pluimveedicht gebied. Landkreis Osnabrück heeft (nog) geen omschrijving van het beperkingsgebied op internet gepubliceerd. Vervoerders van pluimvee wordt daarom aangeraden de omgeving van Quakenbrück te mijden.

Gezien de vele pluimveebedrijven in de omgeving, hebben Landkreis Cloppenburg en Landkreis Vechta voorzorgsmaatregelen genomen om snel tot actie over te kunnen gaan als het virus ook in die Landkreisen zou worden aangetroffen.

Engeland

Uit Engeland zijn geen verdere berichten ontvangen over de AI-besmetting op een kalkoenbedrijf in Ubbeston, Suffolk. Wel is inmiddels bekend dat het besmette kalkoenbedrijf een bedrijf met kalkoenouderdieren is.

door Guus ten Hove 19 apr 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal