Telegraaf (vrouw): Voeding waar je hart blij van wordt (zie stuk Eieren)

26-04-2013

DIEETAVIES - Mager eten blijkt eigenlijk helemaal niet goed voor ons hart!

Het voedingsadvies voor cholesterolverlaging was tot voor kort om geen vet te eten of producten waar cholesterol in zit zoals eieren, boter, kaas en room.

Mager

Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat het voor ons hart helemaal niet goed is om altijd zo mager mogelijk en cholesterolvrij te eten. Naast het slechte LDL-cholesterol bestaat er namelijk ook het goede HDL-cholesterol.

Het slechte cholesterol neemt voornamelijk toe wanneer je veel suikers en koolhydraten nuttigt, terwijl het eten van vetten het goede cholesterol juist doet stijgen. Wanneer je weinig vet eet, kan je goede cholesterol te laag worden. Voor je hart enbloedvaten is het juist gunstig wanneer het goede cholesterol hoger is.

Maar met welke vetten kun je je hart nu gezond houden? Harriët Verkoelen, diëtist en auteur van het boek “Echt Afvallen doe je zo”, vertelt het...

Omega 3-vetzuren

Vis zit vol met omega 3-vetzuren. Met name de vette vissoorten als zalm, haring en makreel. Dit verhoogt het goede HDL-cholesterol en je lichaam maakt er natuurlijke ontstekingsremmers van die belangrijk zijn bij het voorkomen van hartvaatziekten.

Noten

Noten zijn fruit voor je hart. Ze bevatten erg weinig koolhydraten die bovendien slechts langzaam vrijkomen in het bloed. Ze bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen en plantaardige vetten.

Kokos

Kokos is ooit als ongezond aangemerkt terwijl nu blijkt dat dat niet zo is. Kokosvet gaatinsulineresistentie tegen. Mensen die rond de buikstreek ongezond zwaar worden, hebben hier vaak aanleg voor.

Olijfolie

Olie zoals olijfolie (in mindere mate zonnebloemolie en slaolie) kan het lichaam makkelijk omzetten in stoffen die hard nodig zijn. Dat geldt ook voor het volgende avocado.

Avocado

Avocado is de enige fruitsoort die vet bevat maar dan wel een heel gunstige soort. Het lichaam maakt alle belangrijke stoffen uit vetten aan. Denk aan hormonen, immuunstoffen en natuurlijke ontstekingstemmers.

Foto: GettyImages.
Bessen

Bessen zijn fruit met weinig suiker en er zitten vaak veel gunstige stoffen in als antioxidanten. Denk bijvoorbeeld aan goji bessen. Net als groenten zit fruit volvitaminen,mineralen en vezels. Let er wel op dat je niet overmatig fruit eet. Je krijgt dan teveel suiker binnen. Eet vooral veel groenten.

Lijnzaad

Gebroken lijnzaad in (volle) yoghurt of kwark geeft veel minder suiker dan muesli ofcruesli maar juist wel veel vezels.

Eieren

Eieren zorgen niet voor een slecht hoog cholesterol in het bloed zoals lang gedacht is. Het slechte LDL-cholesterol maakt je lichaam zelf uit koolhydraten en suikers net als het slechte lichaamsvet rond de buikstreek. Eieren zijn voedzaam en gezond.

Roomboter

Zachte smeerbare roomboter zoals grasboter is licht verteerbaar en fabrieksmatig nauwelijks bewerkt.

Crackers

Vezelrijke crackers omdat ze veel minder koolhydraten bevatten dan brood. Vezels zijn altijd belangrijk.

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood bevat veel minder koolhydraten dan gewoon brood. Daarom is er minder kans om in het lichaam omgezet te worden in slecht buikvet en slecht cholesterol. Omdat het ook volkoren brood is levert het wel weer vezels. Koolhydraatarm brood vind je in het vriesvak van je supermarkt.

Meer Harriët op www.harrietverkoelen.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal